Szem előtt a látás

2016. október 4. 16:09 | Zsíros András

Október a látás hónapja. A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közösen hozta létre a kampányt, aminek célja, hogy fejlessze Magyarország látáskultúráját. Ennek érdekében az akcióhoz csatlakozó üzletek ebben a hónapban ingyenes látásellenőrzéssel és szaktanácsadással várják az ügyfeleket.

Sokan azt gondolják, levesznek egy áruház polcáról egy olcsó, előre gyártott olvasószemüveget, és ha felpróbálva jobban látnak, már meg is oldódott a probléma. A szakember szerint azonban ezek nem alkalmasak állandó használatra. Tuska Tiborné optometrista-kontaktológus ezért fontosnak tartja, hogy minél többen ellenőriztessék látásukat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár még mindig inkább a szemüveg a kedvelt, egyre többen választják a kontaktlencsét. Mivel ez utóbbi együtt mozog a szemmel, a használói számára szinte kinyílik a tér, sokkal jobban látnak vele, és sokszor a látásproblémákat is eredményesebben lehet így korrigálni – mondta Tuska Tiborné.

Egész októberben ingyenes vizsgálatokkal próbálják ösztönözni az akcióban részt vevő optikusok, hogy minél többen ellenőriztessék látásukat. A kezdeményezést az Egészségügyi Minisztérium is felkarolta, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság pedig külön partnerének ismerte el a kampányt, így a szervezők szerint különösen nagy támogatottságot élvez a Látás Hónapja.

FEL