Szelektív hulladékgyűjtés – kísérleti jelleggel változik a gyűjtés gyakorisága

2022. május 19. 09:20 | Szabó Judit

A környezettudatos, fenntarthatóbb életmód kialakításában fontos szerepe van az újrahasznosításnak, és az ahhoz vezető útnak: a szelektív hulladékgyűjtésnek. Hogy Békéscsabán mindez miként valósulhat meg, arról Nagy Ferenc alpolgármestert kérdeztük.

Békéscsabán, van egy régi, már rekultivációs életszakaszban lévő és egy manapság működő nagy szemétlerakó. A régi, a megújult Építők útján látható, az egy jelenleg növényzettel betakart, de lényegében óriási szemétdomb. A 47-es útról megközelíthető működő hulladéklerakóban is egyre nagyobb a hulladékhalom jól látható az már a M44-es úton közlekedve is. Nagy Ferenc kiemelte: a szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy ezek a hulladékhegyek, minél kisebbek legyenek, a tárolók minél később legyenek tele, és amit csak lehet, újrahasznosítsunk.

– A legjobb hulladék az, ami meg sem termelődik, de jelenleg ettől még nagyon messze vagyunk. Most az a cél, hogy a kidobott hulladékok mennyisége minél kisebb legyen, minél kevesebb hulladékheggyel kelljen majd megbirkózniuk a gyermekeinknek és unokáinknak, és minél nagyobb arányban hasznosítsunk újra. Ebben a kérdéskörben mind Magyarország, mind az Európai Unió előre lépett, és Békéscsaba is teszi a maga dolgát – fogalmazott az alpolgármester.

Békéscsabán is számos lehetősége van a lakosoknak arra, hogy külön gyűjtsék az újrahasznosítható hulladékot. Jelen van a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és vannak hulladékgyűjtő szigetek is.

– A családi házas övezetekben, ahol a szelektív kukák elhelyezésére lehetőség van, ott minden ingatlantulajdonos igényelhet sárga kukát. A lakótelepeken és  társasházas környezetekben erre nem mindenhol van mód, ezért ezeken a helyeken szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakítottunk ki már sok évvel ezelőtt – emelte ki Nagy Ferenc.

 

Nagy Ferenc alpolgármester (fotó: behir.hu)

 

Az alpolgármester elmondta, hogy a városban összesen huszonhárom ilyen gyűjtősziget van, legtöbb helyen mindhárom szelektív gyűjtő megtalálható: a papíré, a műanyagé és az üvegé is. Az utóbbi időben több bejelentés érkezett az önkormányzathoz, miszerint kevés a kapacitás, gyorsan megtelnek a szelektív gyűjtők. A helyzet javítása érdekében tárgyalások folytak az érintett szolgáltatóval.

– Úgy gondoljuk, hogy ezeknek a tárgyalásoknak meglesz az eredményük. Rugalmas volt a közszolgáltató is, így most lesz egy kísérleti időszak, amikor mind a huszonhárom szigetnél hetente háromszor fogják elvinni a szelektív szigetekről a hulladékot – tette hozzá Nagy Ferenc

Szarvas Péter polgármester és Nagy Ferenc alpolgármester a közelmúltban tartott egyeztetésen a.-t, és megállapodott a Dareh Bázis Zrt.-vel a hulladéktárolók kapacitásának a bővítéséről is.  

Nagy Ferenc megjegyezte, hogy húsvét után különösen sok bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy több helyen is rendetlen a hulladéktároló edények körüli terület. Mint kiderült, az egyik szállító jármű elromlott, ezért csak fél kapacitással működött a szállítás, a négynapos ünnep miatt megnőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége is így a kelleténél több hulladék gyűlt össze a szigeteken. Felhívtuk a szolgáltató figyelmét arra, hogy ha bármikor ilyen probléma merülne fel, akkor azt meg kell oldania valamilyen módon, mert nem lehet halmokban a hulladék szigeteken napokig – húzta alá az alpolgármester.

Nagy Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy a lomtalanítás kapcsán, de attól függetlenül is időről időre felmerülnek problémák amiatt, mert veszélyes hulladékot vagy építési törmeléket is kitesznek az emberek a kukák mellé. Hozzátette, hogy ezek lerakása illegális, a szolgáltató a veszélyes hulladékot nem szállítja el, viszont felvilágosítást ad arról, hogy az ilyen jellegű hulladékot hol és hogyan veszik át. Érdeklődni az ugyfelszolgalat@grnkft.hu email címen vagy a  66/333-480-as telefonszámon lehet, és az információk elérhetők a dareh.hu oldalon is.

További programok »

Önkormányzati hírek

A zöldfelületek öntözése kiemelt feladat a nyári időszakban Békéscsabán is

A békéscsabai önkormányzat egész évben elkötelezett a város zöld felületeinek, fáinak gondozását illetően, azonban a nyári időszakban tapasztalható magas hőmérséklet miatt kialakuló szárazság nagy kihívás elé állítja a városi szakembereket is. Ezekben a hónapokban, különösen a harminc fok feletti hőmérséklettel járó napokban fontos, hogy a növényzet megfelelő vízellátást kapjon. Ezt leginkább szakszerű öntözéssel lehet megoldani.
2022. június 30. 15:00
FEL