Szelektív a szemetelők figyelme

2019. április 21. 14:37 | behir

Egy friss kutatás szerint minden második magyar ember nem megfelelően szabadul meg az elektronikus és elektronikai hulladékoktól: egyszerűen az utcára teszi vagy a kukába dobja azokat. Háromnegyedünk azonban figyelmet fordít az otthonunkban keletkező hulladékok szelektálására.

Az elektronikus és elektronikai termékek iránti kereslet növekedése együtt jár az e-hulladék egyre nagyobb ütemű szaporodásával, ami az elkövetkezendő évtizedekben kritikus méreteket is ölthet.

A MediaMarkt országos, reprezentatív kutatásában vizsgálta meg a magyarok szelektív hulladék és ezen belül e-hulladék gyűjtési szokásait. Ennek alapján elmondható, hogy a magyarok többsége figyelmet fordít a háztartásában keletkezett hulladékok szelektív gyűjtésére: háromnegyedük a műanyagot és 67 százalékuk a papírt gyűjti a kommunális hulladéktól külön. Az üveget, elemeket és az akkumulátorokat illetve az e-hulladékot nagyjából 60 százalék gyűjti szelektíven, az izzókkal és fénycsövekkel minden második ember tesz így.

Aggasztónak mondható, hogy a megkérdezettek majdnem fele nem megfelelően szabadul meg az e-hulladéktól. Tízből négy ember például egyszerűen az utcára teszi ki, és van olyan is, aki a többi hulladékkal együtt a kukába dobja.

A helyes eljárás ezzel szemben az, ha kijelölt hulladékudvarokban, lomtalanítás idején a kijelölt gyűjtőpontokon teszik le, vagy leadják az elektromos és elektronikai készülékeket forgalmazó kereskedőknél – így a MediaMarktnál is.

A felmérésből kiderült az is, hogy a lakosság harmada még mindig nem értesült róla: az elektromos, elektronikus berendezéseket értékesítő kiskereskedők 2004 óta kötelesek visszavenni új készülék eladásakor a vásárló által felajánlott, az új készülékkel azonos használati célú régi berendezést. Mindezt ingyenesen, még akkor sem kérhet pénzt a visszavételért a kereskedő, ha a régi gép elszállítását az új gép házhoz szállításakor kéri a vásárló. 2015 óta a kereskedők kormányrendeletben meghatározott, kisebb összegű árengedményt is kötelesek biztosítani új termék vásárlása esetén, az átadás napján és helyszínén.

Egy 2019-es ENSZ jelentés szerint a Földön évente 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, és ez a szám 2050-re 120 millióra is emelkedhet. Jelenleg az e-hulladék mindössze 20 százaléka kerül világszinten újrahasznosításra.

 

Forrás: Ridikül

FEL