Szavazólaptól a jogorvoslatig

2016. szeptember 20. 16:47 | behir.hu

A Békés Megyei Területi Választási Iroda megtartotta az október 2-i népszavazás kapcsán elindított oktatási és képzési programjának újabb felkészítő értekezletét. A fórumon a szavazóhelyiségek előkészítő munkálatai, a szavazólapokat érintő feladatok, valamint a számlálóbizottság felállítása és eskütele került a középpontba.

A Területi Választási Iroda vezetője, Dr. Moka Eszter a jogorvoslatokról tartott tájékoztatót, itt főként a kifogás, a fellebbezés, a bírósági felülvizsgálat és az alkotmányjogi panasz szabályaival találkozhattak a résztvevők. A Békés Megyei Kormányhivatal Derkovits sori épületében a helyi választási irodák vezetőit és helyetteseit, valamint a területi irodák tagjait várták. A fórumon többek között a szavazóhelyiségek előkészítő munkálatai, valamint a szavazólapokat érintő feladatok is előtérbe kerültek.

- A jegyzők átveszik a szavazólapokat, amiket meg kell számlálni, hogy annyi érkezett-e, amennyi választópolgár van, illetve még több, mert lehet olyan is, hogy valaki elrontja a szavazólapot és akkor adni kell egy másikat. Ezek nagyon fontos dolgok, esküt kell tennie a szavazatszámláló bizottságoknak a település polgármestere előtt – emelte ki Dr. Horváth Mihály, a Békés Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese.

A találkozóra a megye minden pontjáról érkeztek, hiszen a helyi választási irodák képviselői számára is fontos, hogy felkészülten és tájékozottan várják az október 2-i népszavazást.

- Nagyon fontos az, hogy egy adott területen, például egy megyében a Területi Választási Iroda egységes jogértelmezést alakítson ki és ennek mentén lássuk el a feladatunkat, ezért is kiemelten fontos ez az értekezlet – hangsúlyozta dr. Bacsa Vendel, a helyi választási iroda vezetője.

Az értekezleten emellett az aktuális informatikai feladatokról, valamint a választás pénzügyi feladatairól esett szó.

FEL