Szárnyra kaptak az első vörös vércse fiókák

2016. július 5. 09:53 | Laczkó Viktória

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén meglehetősen széthúzódott a vörös vércsék költési időszaka. Az első fiókák már kirepültek, de vannak olyanok is, amelyek még ki sem keltek a tojásból - írja kmnp.hu.

A Dél-Tiszántúlon hosszú idő óta a Vásárhelyi-pusztán költ a legtöbb vörös vércse. Még a leggyengébb években is legalább száz pár fészkel itt, de a táplálékban gazdag (pocokgradációs) esztendőkben számuk megközelíti a kétszázat.

Idén átlagos év van, a költőpárok száma 120 körül alakul. Egy részük mesterséges telepeken költ, mások a vetési varjak fészkében nevelik fiókáikat. A csúcsévekhez képest 1-2 tojással kevesebbet raktak a párok, de a tojások mindegyike termékenynek bizonyult.  A fészekaljak 4-5 tojásosak, ám találtunk hétfiókásat is. Az utódok a kikelés után 27-30 nap elteltével repülnek ki a fészekből, ezt követően 2-3 hét alatt megtanulják a zsákmányszerzés különböző módjait és képesekké válnak önállóan fenntartani magukat.

A fiókák meghatározó részét kirepülés előtt színes jelölőgyűrűvel látjuk el, melyek segítségével később kézitávcsővel, spektívvel is jól azonosíthatók lesznek.

FEL