Komoly tervekkel kezdték a ciklust Békéscsaba alpolgármesterei

2019. december 7. 13:34 | behir

A november 12-ei alakuló ülésen választották meg Békéscsaba alpolgármestereit, Nagy Ferencet (Hajrá Békéscsaba Egyesület), Hanó Miklóst (Fidesz-KDNP) és Varga Tamást, akik rögtön munkához is láttak. Egyebek mellett arról kérdeztük az alpolgármestereket, milyen tervekkel vágtak neki a 2019-2024-es ciklusnak.

 
Nagy Ferenc: Olyan programokat kell végrehajtanunk, amelyekkel az itt élők életminőségét javítani tudjuk

 

Nagy Ferenc alpolgármesternek az előző ciklusban sajátos volt a helyzete a közgyűlésben. „Külsősként” részt vett a vitákban, a döntések előkészítésében, azonban nem szavazhatott. Most azonban változott a helyzet: a Hajrá Békéscsaba színeiben a 10. számú választókerület önkormányzati képviselője lett, a testület pedig ismét alpolgármesterré választotta.

Nagy Ferenc kiemelte, hogy köszöni mindazok bizalmát, támogatását, akik hittek a jelölő szervezetükben, és hittek benne. Mint mondta, a testületben hét fővel jelen levő Hajrá Békéscsaba képviselői már a kampány során is megfogalmazták, hogy gondos, alázatos és szorgalmas munkával szeretnék segíteni a várost.

– Ez a feladatunk, ezt várja el tőlünk a polgármester úr, és valamennyien ennek a szellemében fogunk dolgozni a most induló ciklusban. Konstruktív és együttműködő városvezetésre törekszünk, hiszen a helyi ügyekben a politika másodlagos, nem az a lényeg, a város fejlődését kell szem előtt tartani – jegyezte meg az alpolgármester, aki beszélt a jövőbeni célokról is.

– A következő öt évben nagyon sok munka vár ránk a város rendezettebbé tétele, a már folyamatban levő és a tervezett fejlesztések területén, de kiemelt feladatnak tartom a lakosság megtartását is. Az öncélú városfejlesztésnek nincs értelme, olyan célokat kell kitűznünk, olyan programokat kell végrehajtanunk, amelyekkel az itt élők életminőségét javítani tudjuk. Ezzel remélhetőleg azt is elő tudjuk segíteni, hogy minél többen itt képzeljék el a jövőjüket, és minél több fiatal visszatérjen ide. Akkor végzünk jó munkát, ha mindnyájan jól érezzük magunkat ebben a városban, és Békéscsaba továbbra is egy jelentőségteljes város marad Magyarországon a mintegy 60 ezer lakosával – szögezte le Nagy Ferenc. Az alpolgármester hozzátette, hogy ezen célok megvalósítása érdekében a cégekkel, vállalkozásokkal együtt tovább kell folytatni a helyi gazdaság megerősítését is.

Komoly tervekkel indultak tehát neki a 2019–2024-es ciklusnak, és bíznak abban, hogy a gondos, szorgalmas munkának meg is lesz az eredménye.

 

Hanó Miklós: További komoly beruházások előtt állunk 

 

Hanó Miklós korábban országgyűlési képviselőként, 2010 óta pedig Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestereként igyekezett folyamatosan segíteni a város fejlődését, miközben egyéni önkormányzati képviselőként is tevékenykedett.

Októberben ismét őt választották a polgárok a 9. számú választókerület képviselőjévé, a testület döntése alapján pedig továbbra is alpolgármester maradt. Mint mondta, a folyamatban levő és tervezett fejlesztések mellett fontos feladatnak tartja az út- és járdafejlesztéseket a városban.

– Számos olyan fejlesztés van folyamatban, amelyeket az előző ciklusban kezdtünk el, ezekben szeretnék aktívan részt venni, és befejezésüket szeretném végigkísérni – fogalmazott Hanó Miklós.

Az alpolgármester kiemelte, hogy októberben átadták a Békéscsaba megközelítését megkönnyítő M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Tiszakürt közötti, 62 kilométeres szakaszát. A tervek szerint a Békéscsaba–Kondoros szakasz 2020-ban készül el, 2021-ben pedig megépülhet a Tiszakürt–Szentkirály szakasz is. Beszélt arról, hogy az előző ciklusban számos fejlesztés történt Békéscsabán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként. Például óvodák, iskolák, kollégiumok energetikai fejlesztése valósult meg, kerékpárutak épültek, fejlődött a piac, megújult, zöldebb lett a belváros, Jaminában korszerűsítették az egészségházat, a CsabaParkban pedig több ütemben valósulnak meg beruházások.

– A fejlesztések azonban itt nem zárultak le, a Modern Városok Program részeként – az eddig már megvalósult programokon túl – további komoly beruházások előtt állunk. Például már épül a BRSE Akadémia munkacsarnoka, elkészültek az új versenyuszoda és sportcsarnok látványtervei, és a mintegy ötmilliárd forintból megvalósuló, korszerű térségi piac látványtervei. Békéscsabán ma még sok földes utca van, folyamatosan dolgozom azon, hogy ezek leburkolására is forrásokat szerezzünk – közölte az alpolgármester, hozzátéve: a továbbiakban is azért fog tevékenykedni, hogy a város fejlődését szolgáló lényegi célkitűzéseket keresztülvigye vagy segítse megvalósítani.

 
Varga Tamás: Szeretem Békéscsabát, és igyekszem mindenkivel megismertetni az értékeit

 

Varga Tamás az ifjúsági házban, majd a polgármesteri hivatal oktatási, közművelődési és sportosztályán dolgozott, legutóbb már osztályvezetőként. Jelenleg a területért felelős alpolgármesterként folytatja munkáját.

– Milyen út vezetett idáig?

– Történelemtanárnak, művelődésszervezőnek tanultam, média szakiránnyal. 2000-ben az ifjúsági házban helyezkedtem el, ahol koncertek, rendezvények szervezése és közösségek támogatása, mentorálása volt a feladatom, Szente Béla igazgató szárnyai alatt. 2006-tól végigjártam a ranglétrát a polgármesteri hivatalban: ifjúsági referensként kezdtem, 2009-ben a közművelődési csoport élére kerültem, és az oktatási, közművelődési és sportosztály vezetőhelyettesi megbízását is megkaptam. Sokat tanultam Túriné Kovács Márta osztályvezetőtől. Nyugdíjba vonulása után, idén vettem át az osztály irányítását, ahol egy nagyon jó csapattal dolgozhattam együtt.

–  Lokálpatriótaként mit jelent önnek a csabaiság?

– Jaminában nőttem fel, szeretem a városomat, minden szegletét, és igyekszem mindenkivel megismertetni az értékeit. Mert Békéscsabának komoly értékei vannak: a történelme, az épített öröksége, a kulturális, művészeti hálója, a Munkácsy-kultusza, a kiemelkedő közösségei. Fontosak számomra Békéscsaba gasztronómiai értékei is, nagy kolbászkészítő vagyok. A csabaisághoz hozzátartozik a sport is, szeretem például a kézilabdát, a labdarúgást (hobbiszinten játszom is). Röplabdameccsekre még a főiskola sportcsarnokába kezdtem járni Kormos Mihály invitálására, aztán ott is ragadtam.  A kötődésemet erősíti továbbá egy nagyon összetartó, komoly támaszt nyújtó családi háttér is, a bábszínházban dolgozó feleségem, 11 és 13 éves fiam és a két nyugalmazott pedagógus nagymama.

– Milyen tervekkel kezdte alpolgármesteri munkáját?

–  Fontosnak tartom a tervezhetőséget, szeretném, ha a rám bízott területeken is sikerülne minél hatékonyabban, jól kiforrott stratégiák alapján dolgozni. A tisztségemhez tartozó területek szorosan kapcsolódnak az ifjúsághoz. Komoly távlati cél az ifjúság helyben tartása, visszacsábítása, ebben az ifjúság, de a sport, a kultúra, és természetesen a nevelés, oktatás is nagy jelentőséggel bír. Újításokat is szeretnénk a kollégáimmal bevinni a mindennapokba, a minőség és az érték jegyében tervezve a folyamatokat, a feladatok ellátását. Mindezt úgy, hogy az érezhető legyen az itt élőknek és a látogatóknak is.

További programok »

FEL