Súlyt és vérnyomást vesztett

2016. május 19. 13:22 | Fekete Kata

Egy évvel ezelőtt kezdett el a paleo diéta alapján étkezni Gedó József. A békéscsabai férfi a Lencsési Közösségi Ház egészséghetén elmondta, az új étkezési módnak köszönhetően elhagyhatta a gyógyszerei egy részét.

Négy, legfeljebb hat hetet adott magának Gedó József. Úgy gondolta, ha ennyi idő alatt érzi a paleo étkezés jótékony hatását, folytatja, ha nem, abbahagyja.  Érezte, éppen ezért egy éve rendületlenül kitart amellett, hogy nem eszik gabonaféléket, cukrot, elhagyta a krumplit, kukoricát, babot, borsót,, lencsét, tejet, sajtot, túrót.

– Amióta ezt az étrendet folytatom, a vérnyomásom 140/90-ról 120/70-re mérséklődött és fogytam 15 kilót. A súlyvesztésen túl azonban sokkal fontosabb, hogy sokkal egészségesebbnek, fittebbnek érzem magam – mondta Gedó József. Nem tagadta, az évtizedes berögződéseket nehéz volt felszámolni. Ebben neki az segített, hogy nem vásárolt  indexen lévő termékeket, sőt, ami otthon volt, azt is kidobta.

Gedó József a feleségét és a gyermekeit is szeretné meggyőzni a paleo étkezésről és többé-kevésbé sikerrel is jár.

– Az elhagyott élelmiszerek helyett új ízeket fedeztem fel – mondta Gedó József, aki hisz abban, hogy a zsír nem ellenség, hanem épppen barát, mert energiaforrást biztosít.

 

Mi az a paleolit diéta?

A paleolit diéta egy egyszerű, de vitatható felvetésen alapul. A paleolit időszakban élő ember még nem háziasította az állatokat, s a mezőgazdagsági termelés is ismeretlen volt számára. Gyűjtögetett, halászott, vadászott, azaz az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt, főleg sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott. A paleolit életmód kiötlői szerint ehhez az ideális tápanyag-beviteli módhoz kell visszatérni, ha a mezőgazdagság, az állattenyésztés és főleg az ipari forradalom óta eltelt időszakban megjelenő civilizációs betegségektől meg szeretnénk szabadulni.

 

Mit hagynak el a paleo étrendet követők?

Zöldségek közül: a krumplit, kukoricát, szóját a szaponin tartalma miatt

Gabonák:  búzát, rozsot, árpát, zabot a glutén tartalma miatt

Hüvelyes zöldségek közül: babot, borsót, lencsét, földimogyorót

Tejtermékek közül: tejet, kefítr, joghurtot, lágy sajtokat, túrót, tejfölt, tejszínt. C sak a félkemény, kemény sajtok jönnek szóba.

 

Az arányok számítanak

A paleolit diétánál az élelmiszerek aránya is meghatározó. A legnagyobb arányban fogyasztandó alapanyag a hús (ide tartozik még a hal és a tojás is), ezt követik a zöldségek, majd egy kicsit kevesebb gyümölcs, és az elfogyasztható magvak aránya a legkisebb.

FEL