Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a bűnpártoló rendőrtiszt ügyében

2019. augusztus 13. 16:27 | behir

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a rendőrőrnagyot, aki információkat szolgáltatott ki egy tervezett rendőrségi akcióról – írja közleményben honlapján Magyarország Ügyészsége.

2019. júliusában a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság összehangolt nyomozati cselekmények végrehajtását tervezte – a megye rendőri erőinek bevonásával –, egy kábítószer kereskedelem bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban, az elkövetők elfogása, a bizonyítékok biztosítása, valamint további bűncselekmény elkövetésének megakadályozása érdekében.

A megalapozott gyanú szerint az akciót megelőző eligazításon elhangzott adatokat a rendőr őrnagy megosztotta egy közeli ismerősével, aki az ügyben érintett egyik személy édesanyja. Az alosztályvezetői beosztásban dolgozó rendőr az eljárás sikerének meghiúsítása céljából segítséget kívánt nyújtani az elkövetőnek, ezért arra figyelmeztette ismerősét, hogy az eljárási cselekmények a fiát is érinteni fogják, és közölte annak tervezett időpontját is. Az így megszerzett értesüléseket az asszony továbbította gyermekének, azonban mivel a rendőrség tudomást szerzett ennek tényéről, a tervezett intézkedéseket előbbre hozták és azokat sikeresen foganatosították.

Az ügyészség őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a letartóztatásban lévő rendőrt – aki tényfeltáró, bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tett –, majd 2019. augusztus 05. napján a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elé állította.

A bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki az elkövetőt hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettében, ezért egy év hat hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte. A katonai büntetőeljárásban hozott ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Forrás: ugyeszseg.hu

További programok »

FEL