Súlyosan elhanyagolta a gyereket az apa

2016. június 15. 07:09 | Fekete Kata

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség azzal az 59 éves, büntetlen előéletű kondorosi férfival szemben, aki bántalmazott egy tanárt és egy családgondozót. Az eset tavaly nyáron törtánt Kondoroson. Az apa a gyermekét is verte és elhanyagolta.

A vádirati tényállás szerint az alkoholfüggőségben szenvedő vádlott 2015. december 2-án Kondoroson, a Hősök utcában ittasan odament a 13 éves gyermekét és más gyermekeket kísérő pedagógushoz, és hangosan kiabálva azt követelte, hogy a gyermeke „lépjen ki a sorból és takarodjon haza”. Amikor a pedagógus nem engedte el a gyermeket a láthatóan ittas állapotban lévő férfival, botrányt csinált az utcán, ütésre emelt kézzel hangosan üvöltözött a tanárnővel - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség. A férfi élettársa, a gyermek édesanyja halálát követően, 2015. februárjától a vádlott egyedül nevelte a gyermeket. Ebben az időszakban súlyosan elhanyagolta őt: a kisfiú ruházata ápolatlan, személyes higiéniája megkérdőjelezhető volt. Így például a kisfiú a pizsamát mint ruhadarabot nem ismerte, abban a ruházatban aludt, amit napközben viselt. Előfordult, hogy a gyermek szemtanúja volt, ahogy apja ittasan, magatehetetlenül feküdt a földön, de olyan is megesett, hogy vádlott úgy megütötte a gyermeket, hogy az arcán véraláfutás keletkezett. A vádlott ezen magatartása a gyermek testi, érzelmi, erkölcsi fejlődését súlyos fokban veszélyeztette. Ezért a Szarvasi Gyámhivatal 2015. december 4-én kiemelte a gyermeket a vádlott háztartásából. A gyámhivatali tárgyalás követően, de még aznap a vádlott ittas állapotban ismét odament a korábban inzultált pedagógushoz az utcán, rajta a gyermeket keresve, majd a ruházatánál fogva egy ház falához lökte.

Miután a vádlott tudomást szerzett róla, hogy nyomozás indult ellene, idén március 22-én, a Kondoroson működő Családsegítő Szolgálat épületébe ment, ahol ordibálni kezdett az egyik családgondozóval és felelősségre vonta a feljelentés megtétele miatt. Közben válltájékon meg is ütötte, majd arra próbálta meg rávenni, hogy hívja fel az eljáró rendőrt és a gyámhivatalt. Amikor a családgondozó ezt megtagadta, a férfi azzal fenyegette, hogy megöli, majd dühösen felkapott két széket és azokat dobálni kezdte az irodában.

A Békés Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő férfit két rendbeli közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével, könnyű testi sértés vétségével, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségével, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret – a halmazati büntetésre figyelemmel – 1 évtől 7 és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát. A vádirat értelmében a nyomozás során felmerült több, mint 300.000.-Ft-os bűnügyi költséget is a vádlottnak kell állnia. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.

FEL