Súlyos szennyezés a Tisza vízgyűjtőjén, Magyarországra is érkezhet a bányavízből

2023. május 16. 17:56 | behir

Élénk vörös színben úszik a Beszterce folyó. A Sajó mellékfolyójának abnormális színét a Suceava megyei Broșteni városának környékén észlelték még szombat este.

Nem először történt a Tisza vízgyűjtőjén súlyos környezetszennyezés. Tavaly a Sajóba ömlött az egykori Siderit vállalat területén található vasércbányából a bányavíz. Korábban, még 2000. január 30-án a Tiszán történt ökológiai katasztrófa, a katasztrofális ciánszennyezést szintén egy romániai bányavállalat tevékenysége okozta.

A román hatóságok megállapították, hogy a Beszterce folyó szennyeződése egy isipoaiai bányatelepről származik. A folyóban a beömlött bányavíz miatt megemelkedett a vas, a cink és a rézkoncentráció. A román hatóságok a lakosságnak azt tanácsolják, hogy ne használják a folyóvizet még az állatok itatására sem. Bár a halállomány pusztulásáról nem érkeztek még hírek, a Besztercéből származó halak fogyasztását nem ajánlják a szakemberek.

Tánczos Barna román környezetvédelmi miniszter elrendelte a vízhelyzet folyamatos megfigyelését, a területi prefektúra pedig gyűlést hívott össze. A suceavai katasztrófavédelmi tanács ezzel egyidőben elrendelte a folyó azonnali megtisztítását.

A folyó állapota magyar szempontból rendkívül aggasztó, mert a romániai folyó vizét a Sajó magyarországon keresztül vezeti le a Tiszába.

Forrás: Sokszínű vidék

FACEBOOK / ROMÁN VÍZÜGYI HATÓSÁG

FACEBOOK / ROMÁN VÍZÜGYI HATÓSÁG

További programok »

FEL