Stabil munka és jól fizető állások Magyarországon

2023. november 29. 10:11 | behir.hu

Az utóbbi években a munkaerőpiac komoly változásokon ment át nem csak Magyarországon, de világszerte. Ezeket a változásokat nagy mértékben a COVID-19 világjárvány hozta ki és befolyásolta. Sokkal jobban jártak azok a vállalatok, akik gyorsan tudtak alkalmazkodni a helyzethez és átalakítani az üzletüket.

Ami az állásokat érinti, itt jobban jártak azok az emberek, akik távol is tudtak végezni a munkájukat vagy akik olyan munkát végeztek, amely nélkülözhetetlen. És bár a járvány már hivatalosan végett ért, a munkaerő piacot annyira befolyásolta, hogy bizonyos változásokat már nehéz lesz kijavítani, míg másokat egyáltalán lehetetlen. Sok vállalat megszűnt, míg az olyan szektorok, mint az IT vagy casino online oldalak növekedésnek indultak.

Ebben a cikkben röviden megtekintjük, hogy mi a helyzet a munkaerő piaccal Európában, Amerikában és Magyarországon és megvizsgáljuk, hogy milyen állásokat fizetnek a legjobban a hazánkban.

 

Munkaerőpiac helyzete világszerte

 

Az USA-ban nap mint nap arról beszélnek, hogy soha nem látott kihívásokkal néznek szembe a vállalatok, miközben próbálnak elegendő munkaerőt találni a nyitott állások betöltéséhez, méghozzá bármilyen vállalatról és bármilyen államról van szó. Jelenleg a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban 9,5 millió szabad állás van, de csak 6,5 millió munkanélküli. Hogy ez miért van így? A járvány csúcspontján több mint 120 000 vállalkozás zárt be ideiglenesen, és több mint 30 millió amerikai munkavállaló munkanélkülivé vállt. Azóta a megnyíló állások száma folyamatosan nőtt, miközben a munkanélküliség lassan csökkent.

Ami az Európát érinti, itt szintén hasonló problémával összeütköztek a vállalatok, viszont egy kissé más irányban, Európában nagy a szakemberhiány. Majdnem mindegyik második kis- és középvállalkozás érintett. 

Magyarországon más a helyzet. Hazánkban a foglalkoztatási ráta ingadozó tendenciákat mutat. Az energiaárak emelkedése miatt a vállalkozások nagy része a költségek csökkentése érdekében úgy döntött, hogy nem vesz fel új munkaerőt. Ennek következtében a munkanélküliségi ráta fokozatosan emelkedett az elmúlt évben, kezdve 3,2 százalékról és elérve a 4 százalékot.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint az informális foglalkoztatás szintje továbbra is magas. 2022-ben világszerte a foglalkoztatottak 58%-át nem hivatalosan foglalkoztatták, ami körülbelül 2 milliárd munkavállalót jelent bizonytalan állásban.

 

Milyen állások keresettek Magyarországon?

 

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. év adatai alapján kiderült, hogy melyek ma a legjobban fizetett szakmák. Teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legjobban kereső foglalkozásoknál 2022-ben:

 1. Légiforgalmi irányító – 2 297 405;
 2. Szakorvos – 2 012 676;
 3. Törvényhozó, miniszter, államtitkár – 1 832 868;
 4. Egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetője – 1 654 757;
 5. Pénzintézeti tevékenységet folytató egység vezetője – 1 513 406;
 6. Vállalati stratégiatervezési egység vezetője – 1 411 387;
 7. Sportoló – 1 409 403;
 8. Informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője – 1 403 201;
 9. Személyzeti vezető, humánpolitikai egység vezetője – 1 382 215;
 10. Bíró, bírósági fogalmazó – 1 356 611;
 11. Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker – 1 311 910;
 12. Kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetője – 1 306 010;
 13. Fegyveres szervek felsőfokú képesítést igénylő foglalkozásai – 1 285 835;
 14. Általános orvos – 1 277 828;
 15. Számviteli és pénzügyi tevékenységet folytató egység vezetője – 1 268 835.

Fontos kiemelni az IT és az iGaming szektorok robbanásszerű növekedését. Az IT ipar számos részterületén találhatók továbbra is a legjobban fizető állások, és most a mesterséges intelligencia bevezetésével még több lehetőség nyílik ezen a területen. Szintén nagy népszerűséggel rendelkezik az olyan szakma, mint az adattudós és adatelemző. Az ilyen munkások adatbázisokat elemeznek és értelmeznek, hogy olyan betekintést nyújtsanak, amely segíthet a vállalkozásoknak jobb döntések meghozatalában. Az iGaming a szerencsejáték piac legfontosabb része, amely nem csak Magyarországon, de világszerte fejlődik és növekszik. Számos munkalehetőség vár azokra, akik szeretnének ebben a szférában dolgozni. Weboldal szerkesztők, játékfejlesztők, szoftverfejlesztők, tervezők, sőt kaszinópartnerként is lehet jó összegeket keresni. Például most azonnal lehet regisztrálni a Mostbet kaszinó platform partnerként és havi bevételt szerezni. A szerencsejáték szektor jövedelmes mind azoknak, akik ott dolgoznak, mind azoknak, akik játszanak és fogadnak. Rengetegen havonta további bevételt szereznek pókerezéssel, sportfogadással stb. Az online kaszinók különböző promóciókkal vonzanak az új ügyfeleket, mint például befizetés nélküli bónusz 2023.

Az irodai munkák terén 2023-ban is a pénzügy-kereskedelem, illetve a marketing szektor egyes irányai. Itt egyre népszerűbb a marketingelemző, akitől elvárják, hogy elemezze a piaci szegmensek vagy kampányok adatkészleteit, és használható meglátásokkal álljon elő. A vállalatoknak egyesülésekkel és felvásárlásokkal, adománygyűjtéssel és egyéb pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban tanácsot adó befektetési bankok továbbra is kiemelt bérezést élveznek, ahogyan a könyvelők és könyvvizsgálók, valamint a termékek és szolgáltatások népszerűsítését, márkák felépítését és gondozását végző marketing szakértők is.

Fontos szóba hozni az SMM-t vagy a közösségi média marketinget. Hiszen ez az egyik kulcsfontosságú terület, amely minden vállalkozás számára fontos. A közösségi média platformok nemcsak a kapcsolatépítés és a kommunikáció eszközei, hanem a vállalkozások számára hatékony csatornát is nyújtanak a célközönség elérése és az üzleti növekedés szempontjából. A Facebook Ads, az Instagram, a Youtube és más platformok nagy befolyással vannak a piacra. A közösségi háló számára létrehozott és jól kidolgozott reklám nagy bizonnyal új ügyfeleket fog hozni a vállalatnak. Ezért egy jól kiképzett SMM menedzser ez egy nagy plusz a cég bevételéhez és egy jól fizető állás.

Szintén kiemelhető a befektetés szektor, mind a személyes, mind a szervezeti. És itt virágzik a pénzügyi menedzser állás. Egy pénzügyi menedzsertől elvárják, hogy kezelje egy vállalat befektetési portfólióját, megfontoltan és szándékosan fektessen be, és ezáltal vagyont teremtsen a vállalat számára.

A szakmunkák terén a villanyszerelők, hegesztők, erőmű-üzemeltetők kapnak a legmagasabb fizetéseket. A fizikai munkák és szakmunkák terén tapasztalható évtizedes munkaerőhiány, valamint az igazán jó szakemberek tömeges külföldre vándorlása miatt az utóbbi időben igencsak szép ívet futott be ezen szakmák bérezése.

 

Pályaváltás és egyéb hasznos információk

 

Folyamatosan változik a munkaerőpiac helyzete és szükséges figyelembe venni és elismerni azt a tényt, hogy néhány éven belül egyes szakmákra már nem lesz szükségünk. Sok szakmát helyettesítik majd az automatizált gépek. Ha pedig visszaemlékezzük a Covid világjárvány időkre, akkor szintén látjuk, hogy nem mindenkinek sikerült megőrizni a munkahelyüket, míg más munkákra nagyobb igény volt. A jó hír az, hogy manapság sokkal könnyebben tudjuk pályát váltani, mint eddig bármikor. Most rengeteg munkalehetőség van a piacon, amelyhez nincs szükség egyetemet járni. Sőt rengeteg vállalat hajlandó munkahelyet adni és megtanítani a tapasztalatlan munkást.

A különböző munkakereső webportálok elemzése során azt láthatjuk, hogy a jól fizetett munkához szükségesek bizonyos készségek. Ezek általában a következők:

 1. Kommunikációs készségek: Hatékony kommunikációra minden munkakörben szükség van. Az olyan munkák, mint az HR, ügyfélszolgálati asszisztensek vagy turisztikai szakértők elsősorban kommunikáción alapulnak.
 2. Problémamegoldó készségek: A problémák felismerése és a hatékony megoldások kidolgozása a munkahelyen nagy előnyt jelent.
 3. Rugalmasság és alkalmazkodóképesség: A gyors változásokkal teli világban és munkakörnyezetben egyaránt kulcsfontosságú dolog az alkalmazkodás.
 4. Csapatmunka: A csapatmunka és az együttműködés kiemelten fontos a legtöbb munkahelyen. Na és itt megint visszatérünk a kommunikációs készségekhez.
 5. Az idővel való gazdálkodás: Az idő hatékony kezelése segít maximalizálni a termelékenységet és elkerülni a stresszt.
 6. Tanulás és továbbképzés: Folyamatos tanulás és önképzés segítségével az ember frissíti és bővíti a szakmai tudásait.
 7. Technológiai ismeretek: A technológia változása miatt fontos megtanulni az új szoftvereket, alkalmazásokat vagy olyan eszközöket használni, amelyek segíthetnek és megkönnyítik a munkánkat.
 8. Nyelvtudás. A nyelvtudás mindig fontos volt, de most még fontosabb lett, mivel rengeteg távoli munkalehetőség jelent meg. Minél több nyelvet tud, annál nagyobb lehetősége annak, hogy külföldön is szerezhet állást.

További programok »

Gazdaság

Az vagy, amit megeszel? – Áltudományos hírverés

Tudományos szempontból teljesen megalapozatlan állításokkal teletűzdelt propagandával igyekeznek rossz fényben feltüntetni az állati termékpályát a szórakoztatóipar egyes szereplői. Az egyik legnagyobb, hazánkban is elérhető streaming szolgáltató a közelmúltban megjelentett minisorozata például hamis érvek mögé bújtatva próbálja elhitetni a nézőkkel, hogy a vegán étrend egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbb, mint a vegyes táplálkozás.
07:32
FEL