Speciális oktatási programot dolgozott ki a magyarbánhegyesi Tamás József

2021. március 16. 08:08 | behir.hu

Tamás József 5 danos ITF taekwon-do mester több évtizedes munkássága alatt alaposan kivette részét a fiatalokkal való törődésből, foglalkozásból. Nem csoda, hiszen hivatásként éli meg ezt a fontos területet.

A magyarbánhegyesi Corvin ITF Taekwon-do klub vezetője, a  Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Magyarbánhegyesi Tagintézményének pedagógusa nemrégiben olyan erőpróbán esett át, ami a maga nemében formabontó – írja a Békés Megyei Harcművész Szövetség. Mesterpedagógusi minősítést szerzett az „Én-védelem –önvédelem komplex személyiség-, közösségfejlesztő és tehetséggondozó program” című mesterprogramjának kidolgozásával, megvédésével. A sajátos nevelési igényű, és hátrányos helyzetű roma tanulók taekwon-do alapú önvédelem oktatása hosszú idő óta gyakorlat Tamás József mesternél, és most, mint kidolgozott, hosszabb távú módszert tervezte meg portfóliójában.

– 24 éve dolgozom Magyarbánhegyesen, az ott felmerülő problémák, a különleges bánásmód behatárolta ezt a témát. Ráadásul ez segít például a roma származású, törekvő és tehetséges fiatalok sportolási igényének kielégítésében is! Úgy érzem, ez a mesterprogram egyben tetőpontja negyven éves munkásságomnak. Az az általános, hogy egy központi műhelyből (pl. pedagógia kutatással foglalkozó intézetből vagy egyetemről) származó programot valósítanak meg az oktatási intézményekben. Az én esetemben viszont fordítva történt, hiszen egy társadalmi, civil szervezet, egy sportegyesület gyakorlatából indult ki a program és a módszer, ez az innovációs folyamat. Mint közéleti embernek, edzőnek, pedagógusnak, volt önkormányzati képviselőnek kialakult a rálátásom, és ez állt össze programmá – részletezte a mester. 

Mint kiderült, hasonló jellegű programot eddig még nem dolgozott ki más, amely a tervek szerint 2022 január elsejével indul és öt évet ölel fel az intézmény vezetésének támogatásával. Létrejött a taekwon-do klubbal egy együttműködési megállapodás is, amely például még tanórán kívüli taekwon-do alapú szakköri önvédelmi képzést is kilátásba helyez.

A mester azt tervezi, hogy felveszi a kapcsolatot a kisebbségi önkormányzattal is, valamint egyeztet partnerekkel, és a szükséges szakemberek kinevelése is folyamatban van, akik a programot hosszabb távon is működtetik majd, a szakmai felügyeletemmel.

További programok »

FEL