Sokan panaszkodnak a kullancsokra Csabán, de nem lehet mit tenni velük

2021. június 18. 08:16 | Varga Diána

Az élősködő rovar már olyan helyen is megjelent, ahol korábban eddig nem.

A jó idővel nem csak az emberek fordulnak elő egyre nagyobb számban a szabadban, hanem a különböző rovarok – köztük olyanok is, amelyek emberre és állatra egyaránt veszélyes kórokozókat hordoznak. A kullancs tipikusan ebbe a kategóriába tartozik, a nevet hallva pedig sokaknak jut eszébe azonnal a Lyme-kór, valamint az agyvelő- és agyhártya-gyulladás – az élősködő mindkét betegséget képes terjeszteni. A házikedvenceknél a magas lázzal járó, a kutyákra akár életveszélyt is jelentő babeziózis, illetve az ízületi gyulladással járó borreliózis betegség jelentkezhet. 

A kullancsok tipikus előfordulási helye az erdő, valamint más, fás, bokros, sűrű aljnövényzetű terület, de egyre sűrűbben találkozni velük városi környezetben, így parkokban, kertekben, magas fűvel benőtt, elhagyatott telkeken. Nemrég erre hívták fel figyelmünket békéscsabai olvasóink is, akik Jaminában, a Lencsési lakótelepen, de a Munkácsy téren és más, belvárosi utcában is "összefutottak" a vérszívóval. Hogy közösségi szinten lehet-e bármit tenni az élősködők visszaszorítása érdekében, arról a békéscsabai önkormányzatot kérdeztük. 

 

Nincs engedélyezett vegyszer

Válaszukban az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatására hivatkoztak, eszerint “A közönséges kullancs az emberre esős, nyirkos, de meleg időben, többnyire kerti munka során vagy kirándulás közben kapaszkodik fel. Kertjeinkbe a háziállatok, a földön fészkelő madarak és a vadon élő kisemlősök “potyautasaként” kerül be.”


Jelenleg nincsen Magyarországon olyan vegyszer, amelyet engedélyeztek volna közterületi kullancsirtásra.


A tájékoztató szerint a kémiai kullancsirtás legfontosabb eleme a megelőzés, amely a megfelelő ruházat megválasztásáról a különféle kullancsriasztó szerek bőrfelületen történő alkalmazásáig terjedhet. Amennyiben egyéni védettséget szeretne kialakítani, az OEK a kullancsok távoltartására a 3 oltásos védőoltást preferálja.

A macskák, kutyák részére az átitatott nyakörv mellett az állatorvos javaslatára beszerezhetőek az állatgyógyszertárban olyan készítmények, amelyek szintén elriasztják a kullancsokat.

 

A következő hetekben szúnyoginvázió jöhet

A másik, sokak számára kellemetlenséget okozó rovar a szúnyog. A vérszívó gyérítését 2017 óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazfatóság irányítja – emlékeztet az önkormányzat közleménye. Mint írják, a Körösök mentén levonuló kisebb árhullám és a nagy mennyiségben lehullott csapadék nagy területen hozott létre csípőszúnyogok számára ideális, természetes ellenségektől mentes élőhelyeket.


A kifejlett szúnyogok száma jelentősen megemelkedett, amely folyamat a vizes élőhelyek mentén a következő hetekben tovább erősödik majd.


A meleg időjárás felgyorsította a lárvák fejlődését, ezért a májusi, júniusi esők után kialakult több ezernyi pocsolyából, árkokból már nagyobbrészt kikeltek a szúnyogok.

Az elmúlt években földi és légi kémiai gyérítés, valamint biológiai földi lárvairtás történt a katasztrófavédelem és szükség esetén az önkormányzat által megszervezve. Az önkormányzat általi gyérítés elrendelése segítette a katasztrófavédelem feladat ellátását. Az elmúlt évben erre két alkalommal volt példa és az önkormányzat általi megrendelések minden esetben a szakértő javaslatai alapján történtek.

Azt ígérik, ha a szakértő indokoltnak látja, az önkormányzat ismét megrendelni szúnyoggyérítést a központi gyérítés mellett úgy, hogy az ne ütközzön a BM OKF GEK által szervezett irtással.

További programok »

FEL