Sokan már csak a huszonnegyedik órában szeretnék megmenteni a házasságukat

2020. február 15. 15:47 | Such Tamás

Mire vágyik a férjem? Mire vágyik a feleségem? Tények és tippek párunk jobb megértéséhez – címmel tartott előadást Remete Tamás házassági tanácsadó, párkapcsolati coach a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban. Mikor máskor, mint Valentin napon? (A házasság hetéhez kapcsolódó program előtt beszélgettünk.)

– Van egy remek mozi, az Anna és Ben (Band Aid), amelyben egy harmincas párnak válságban van a házasságuk és egy terapeuta azt javasolja nekik, hogy énekeljék ki magukból a feszültséget.

– Még nem láttam a filmet, de köszönöm az ajánlást, feltétlenül megnézem. Én a művészettel nem kombinálom a tanácsadást. A józan észre építek: megnézem, mivel okoztak sérelmet egymásnak.

 

– Konkrétan fogadóóráid vannak?

– Igen, bejelentkezés alapján. A Luther utcán bérelek egy irodát, a Facebookon (Házasságszerviz) vagy a hazassagszerviz.hu oldalon lehet bejelentkezni.

 

– A párok időben felismerik, ha zsákutca irányába fordult a hajó orra?

– Sajnos általában az a baj, hogy a huszonnegyedik órában érkeznek. A feleségek érzékenyebbek a kapcsolat minőségére és jelzik is ezt, különböző formában. A férjek viszont nem veszik komolyan ezeket a jelzéseket, kéréseket. Akkor döbbennek meg, hogy „Ez ilyen komoly?”, amikor a feleség felveti a válás lehetőségét.

 

Remete Tamás házassági tanácsadó

Mire vágyunk valójában?

 

– Milyen sikereid voltak eddig?

– Volt olyan, hogy már beadták a válópert, és miután elkezdtek járni hozzám, visszavonták. Kevésbé látványos, de a pár boldogságát jelentősen növeli, amikor csökkennek a veszekedések, újra közel kerülnek egymáshoz.

 

– Mi a konkrét módszered?

– Megérkezik egy pár, leülünk, megnézzük, mit szeretnének, akarják-e mind a ketten helyrehozni a kapcsolatukat. Ha igen, akkor kiderítjük, hogy mivel okozták a sérelmeket, az eltávolodást, mi az, ami miatt nem tudtak egymásnak megbocsájtani. Azt követően megvizsgáljuk, hogy ezek a sérelmek honnan erednek. Ki okozta? Kért-e bocsánatot? Megfelelően kompenzálta-e?

 

– Mennyire őszinték veled?

– Nagyrészt igen, de olykor nem...

 

– Hogy veszed le, ha valaki nagyot mond?

– Főként a gesztusokból, hangsúlyokból.

 

Remete Tamás házassági tanácsadó

Remete Tamás

 

– Előfordul, hogy szikráznak előtted?

– Visszafogottan. Általában addigra már maguk is kielemezték, hogy mi vezetett idáig.

 

– Ez nem olyan, mint egy bármilyen függő, aki kvázi már „beteg”, de nem vallja be magának. Hasonlóan?

– Változó.

 

– Nagyon bátor emberek, akik elmennek hozzád.

– Attól függ, hogy kinek milyen az önismerete és a felelősségvállalása. Van, aki ott is hosszan szidja a feleségét, és van, aki úgy kezdi, hogy „Tudom, hibáztam… nem figyeltem oda… nagyon bánom… szeretném helyrehozni…” De sokszor a pár 10-15 év után már nem akarja folytatni.

 

– És sokszor van egy „C”-személy is.

– Az esetek 50 százalékában van egy harmadik fél is.

 

Hogy lehetne javítani a házasságokon?

– A legjobb az lenne, ha  a fiatal házasok szervezett formában részt vehetnének házassági felkészítő foglalkozáson. Akkor sok korai válást meg lehetne előzni és boldogabb családokat látnánk. Ezzel kapcsolatban egyeztetésben vagyunk néhány helyi közéleti és civil szereplővel, hogy Békéscsabán elindulhasson egy ilyen program.

 

– Noha a Fecskeház programok igazolják a régi mondást, miszerint lakva ismeri meg az ember a másikat.

– Egyébként engem is az indított el ezen a területen, hogy számtalan jó fej ismerősöm úgy 10 év után elvált. És arra voltam kíváncsi, hogy miképp lehet ezen segíteni.

 

Remete Tamás órája

További programok »

Itthon

Maruzsa Zoltán: Most csak írásbeli érettségi lenne, szükség esetén szóbeli

A jelenlegi járványügyi helyzetben várhatóan május 4-én kezdődnének el az írásbeli érettségi vizsgák tájékoztatott a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lenne, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsga része van, illetve csak azok számára szerveznek ilyet, akik sajátos nevelési igényükből fakadóan felmentettek az írásbeli alól.
13:45
FEL