Sokak számára káros a népszerű flip-flop papucs

2021. augusztus 14. 06:30 | behir.hu

Megváltoztatja a járásképet, növeli a fájdalom és a sérülések kialakulásának valószínűségét. Nem mindenkinek, és nem mindenhez jó választás a népszerű lábbeli.

– A nyár legkedveltebb lábbelije a gumiból készült flip-flop papucs, ami eleinte még csak a strandokat hódította meg, ma már viszont a mindennapok során is egyre többen választják a nagy melegben – olvashatjuk a femina oldalán. Mint írták, sokak szerint stílusában nem megfelelő viselet az utcára, az egészségügyi szakemberek viszont nem a kinézete miatt tartják problémásnak az ilyen mértékű elterjedését, hanem azért, mert a vizsgálatok szerint a láb épségét is veszélyeztetheti.

Sokak előtt ismert, hogy az emberi testben minden mindennel összefügg, ha valahol kóros működés vagy deformitás jelentkezik, az a szervezet más pontjain is elváltozásokat okozhat. Így van ez a lábbal is: a rossz mechanika idővel kínzó térd-, csípő-, sőt derékfájdalomhoz is vezethet.

A népszerű flip-flop papucsokkal kapcsolatban több szakember is megfogalmazta már az aggályait, amelyeket kutatások is alátámasztanak. Ezek a surranók alapesetben nagyon könnyűek, egy vékony kis talpból és egy hasonlóan vékony lábujj közötti pántból állnak, ami már előre is vetíti a problémát, jelesül, hogy nem biztosítanak kellő alátámasztást, védelmet és stabilitást. Mindez ideig-óráig, például a strandolás során nem feltétlenül kockázatos, viszont városi környezetben, változatos terepen, hosszas gyaloglások alatt már kellemetlenségekhez vezethet.

Amennyiben a lábbeli nem elég stabil, nem támasztja meg a lábat, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő bokaficamok. A láb fájdalma is jellemző, a saroktól az ujjak felé haladó kötőszövetes lemez, azaz a talpi fascia túlterhelésével kialakuló gyulladás, plantaris fascitis miatt. Ennek tipikus tünete a sarok érzékenysége, duzzanata. A talpi bőnye járás, futás vagy ugrás során csillapítja az ütközést. A túlerőltetés hátterében meghúzódhat intenzív sporttevékenység, különböző lábdeformitások, valamint nagyon magas, vagy ellenkezőleg, túl lapos lábbelik, például a flip-flop papucsok viselése.

 

További programok »

FEL