Sok szén-monoxid mérő megbukott a katasztrófavédelem vizsgálatán

2020. november 30. 14:15 | behir

Már idén is többen meghaltak szén-monoxid mérgezésben Magyarországon, pedig a tragédia könnyen megelőzhető lenne, ráadásul nem is túl drágán. Egy egyszerű szén-monoxid érzékelőt már pár ezer forintért meg lehet vásárolni. Ezek listáját pedig a napokban frissítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Viszont még mindig sok az olyan eszköz, amelyik nem felel meg az előírásoknak, ezért élet­veszélyes a használatuk - írja a Növekedés.hu.

Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy idén november közepéig 733 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat. Az ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő. Összesen kilenc ember vesztette életét és 216-an sérültek meg. Pedig a tragédia könnyen megelőzhető lenne, ráadásul nem is túl nagy ráfordítással.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az OKF honlapján rendszeresen frissíti a megfelelő és a nem megfelelő CO-érzékelők listáját. A mostani adatok szerint 29 olyan van ezen, amit nyugodtan meg lehet vásárolni, mert rendesen működik, viszont van 32 olyan, ami teljesen alkalmatlan arra amire gyártották, ezért azokat ki is vonták a forgalomból.

Azt, hogy ezek mennyibe kerülnek, nem közli a katasztrófavédelem, de egy kis utánajárással kiderült, hogy akár már négyezer forintért is lehet biztonságos eszközt vásárolni, de persze akad olyan is, ami több mint húszezer forintba kerül. Mukics Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy a műszerekből nem kell minden évben újat venni. Felhívta a figyelmet, hogy készüléktől függően ezek szavatossági ideje 5-7-10 év is lehet, ez minden készülékre rá van írva. Ha a szavatossági idő eltelt, le kell cserélni őket.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okozza a bajt. Éppen ezért nagyon fontos az időszakos ellenőrzés és karbantartás. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.

A szóvivő szerint a tragédia elkerülése érdekében azon túl, hogy használják az érzékelőket, évente egyszer mindenképp érdemes szakemberrel ellenőriztetni a fűtőberendezésket. Azt is hozzátette, hogy a sok riasztásnak általában nem örülnek, de ezalól a szén-monoxid miatti hívások kivételek, mert az azt jelenti, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon.

 

Forrás: novekedes.hu

Itthon

Dr. Pappné Darida Andrea: Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a napokban jelentette be, hogy új igazgató érkezett a nagy múltú Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ élére dr. Pappné Darida Andrea személyében. A központ új vezetője a versenyszférából érkezett, egy felnőttképzéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kft.-nek volt eddig az ügyvezetője.
18:40
FEL