Sok műtrágya hiányzik a földekről

2023. június 4. 10:18 | behir.hu

A tavaly év végi szinthez képest már csökkent a műtrágyák ára, de így is sokkal kevesebb lett a földekre kijuttatott hatóanyag mennyisége. A kalászos gabonáknál most a csapadékra nem lehet panasz, kérdés, hogy a hatóanyaghiány mennyire látszik majd meg a termésen.

Az idei első negyedévben a forgalmazók 342 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, 40 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ezzel a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 93,8 milliárd forintra csökkent, ami pedig 39 milliárd forinttal kevesebb a 2022 első negyedévében elért bevételnél. A műtrágyaárak ugyanakkor a KSH adatai szerint átlagosan 11,1 százalékkal magasabbak voltak 2023 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.

Az AKI által közölt adatokból az is látszik, hogy a műtrágyamennyiség 40 százalékos csökkenését némileg meghaladja a hatóanyagok visszaesése: a megvásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 105 ezer tonnát tett ki, 76 ezer tonnával (41,9 százalékkal) kevesebbet az egy évvel korábbinál. Éves összehasonlításban vizsgálva a mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt összes anyag ára emelkedett, közülük is legkisebb mértékben a műtrágyáké, amelyek 11,1 százalékkal drágultak.

A növényvédő szereket 33,3, a vetőmagokat pedig 34,9 százalékkal magasabb áron vásárolhatták meg a gazdálkodók.
Az energia ára az első negyedévben több mint 60 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Érdemes rögzíteni, hogy a hivatalos statisztikák szerint éves összevetésben az első negyedévben a mezőgazdasági termelői árak 17,8 lettek magasabbak, a ráfordításoké pedig 27,5 százalékkal nőtt 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az agrárárakon belül a növényi termékek termelői ára 6,3, az élő állatoké és állati termékeké 47,9 százalékkal emelkedett a 2022. évi szinthez képest. 

Forrás: agrokep.vg.hu

További programok »

FEL