Soha nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma

2023. január 11. 06:24 | behir

Már fél éve 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma -

2022-ben átlagosan mindössze 238 168 volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami történelmi siker, soha nem volt még ennyire kevés álláskereső. 2010-ben még közel 600 ezren - 582 664 ember - kerestek munkát. 2022 decemberében a regisztrált álláskeresők száma 230 345 volt, ami a rendszerváltás óta mért második legalacsonyabb érték a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint. Pedig 2022 rendkívüli év volt, épphogy kivédtük a járvány gazdasági hatásait, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók a feje tetejére állították a világot: elszabadultak az energiaárak, egekbe emelkedett az infláció, megdrágultak az alapanyagok. A vállalkozások és a gazdaság tehát nagy árat fizetnek a szankciókért, ez pedig folyamatosan fenyegeti a munkahelyeket.

Az a feladatunk, hogy ebben a helyzetben is megvédjük a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és elkerüljük a recessziót. A recesszió elkerülése és a családok védelme érdekében létrehozott gazdasági védvonal mára meghaladja a 2000 milliárd forintot: kamatstopot vezetve be a kis- és középvállalkozások számára, célzott támogatást nyújtva az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indítva, valamint rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosítva a Széchenyi Kártya Programon keresztül.

Forrás: kormany.hu

További programok »

Gazdaság

Kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. november 28. 18:07
FEL