Sikeresen és eredményesen zárult a Békés megyei ivóvízminőség-javító program

2023. január 16. 18:39 | behir.hu

Megvalósultak a hatvanhat települést érintő, nettó 33,862 milliárd forintos támogatással elszámolt Békés megyei ivóvízminőség-javító program célkitűzései. 2023. januárjában a projekt lezárult. A beruházásnak köszönhetően Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megye több mint háromszázezer lakosa jut egészséges ivóvízhez.

A Békés megyei ivóvízminőség-javító projekt elérte fő célját, a résztvevő hatvanhat településen az előírások minden paraméterének megfelelő, kiváló minőségű a szolgáltatott ivóvíz. A megfelelő vízminőséget alátámasztó nyilatkozatokat a Békés, a Csongrád és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalok eljuttatták a konzorciumnak.

A modernizációra azért volt szükség, mert már az 1981-es, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által végzett vizsgálat során megállapították, hogy a dél-alföldi régióban az ivóvíz arzéntartalma sokszorosan meghaladta az akkori egészségügyi határértéket. Magyarország európai uniós csatlakozásával tovább szigorodott a határértékre vonatkozó előírás, az új szabályozás szerint az ivóvíz ammónium-, fluorid- és nitrittartalma is a meghatározott érték fölé került. A projekt célja az új határértékek elérése volt.

Békés megyében az ivóvízminőség-javító program 2012-ben kezdődött 66 település együttműködésében. Négy ivóvízminőség-javító önkormányzati társulás alapult, majd a társulások létrehozták a Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásainak Konzorciumát.

Kezdetben az aradi vízátvezetés kínált megoldást a problémákra, azonban 2013-ban a Magyarország kormánya a hazai vízbázis felhasználásával történő műszaki megoldást írta elő. A támogatási szerződés aláírására 2013. szeptember 26-án került sor, ezt követően kezdődött el a program megvalósítása.

A Békés megyei ivóvízminőség-javító program kivitelezői részről 2015 decemberében, a szerződés szerinti határidőt betartva átadásra került, a pénzügyi zárást a támogatót képviselő Innovációs és Technológiai Minisztérium 2016. június 06.-án fogadta el.

Az építés, kivitelezés évei alatt ez volt nem csak Magyarország, hanem Európa legnagyobb víziközmű beruházása. Nem véletlen kísérték kiemelt figyelemmel mind a hatóságok, mind a sajtó a megvalósuló projektet. 

A beruházás során két térségi vízellátó rendszert, az orosházit és a közép-békésit közös irányítástechnológiával kapcsolták össze. Emellett új gerincvezetékeket, hálózatokat, vízkitermelő telepeket és kutakat építettek, ehhez 377 kilométernyi távvezetéket fektettek le a szakemberek. Kicseréltek továbbá 89 kilométernyi ivóvízvezetéket, 597 tolózáraknát, beépítettek 596 tűzcsapot, valamint 422 házi bekötés cseréjét is elvégezték.

Orosházán, Csanádapácán, Lőkösházán és Újkígyóson rekonstruálták és bővítették a vízkitermelő telepeket, Kunágotán, Tótkomlóson (Kaszaper) és Medgyesbodzáson három új vízmű telepet építettek, emellett harminc új vízkutat létesítettek. Újirázon, Árpádhalmon, Eperjesen és Gádoroson új víztorony épült. Geszten – mivel a község nem kapcsolódott a regionális rendszerre – a meglévő vízműtelepet újították fel modern víztisztító technológia beépítésével.

Az ivóvíz a legalapvetőbb élelmiszer, így a hatvanhat önkormányzat ellátási területén a beruházással ez az alapvető élelmiszer a következő generáció számára is biztosított.

A beruházás megvalósítását az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkársága, az Európai Számvevőszék, a Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség is ellenőrizte. Hibát, hiányosságot nem találtak egyik ellenőrzés során sem.

2021-ben megtörtént a kötelezően előírt Projekt Fenntartási idő alatti utolsó helyszíni ellenőrzés. A támogató elkészítette az adminisztrációs projektzárást, mely lehetővé tette a 2022. évben a Társulások, ezt követően a tagok közötti pénzügyi elszámolást, majd a konzorcium és a társulások megszüntetését 2022. december 31-el.

Köszönet illeti a beruházásban résztvevő valamennyi közreműködő szervezetet, illetve a települések lakóit az érintett munkálatok alatt tanúsított türelmükért. A cél megvalósult, a fejlesztésnek köszönhetően több mint háromszázezer ember jut egészséges ivóvízhez, ezzel is javítva az életminőségüket.

Vantara Gyula elnök

 „KÖZÉP-BÉKÉSI TÉRSÉG” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL