Sík Ferenc kamaratermet kapott

A művészek úgy érzik: Gyula elfeledte a rendezőjét.

Rég nem látott arcok is felbukkantak az Ibsen Házban kedden este. Nem véletlenül jelentek meg a Jókai Színház és a Gyulai Várszínház nagy művészei, mint Felkai Eszter, Daridai Róbert vagy Fodor Zsóka. És nem véletlenül jelentek meg a fiatalok, akik a nyugdíjasoktól szerették volna hallani, milyen is volt Sík Ferenccel dolgozni. A Sík Ferenc Kamaraszínház avatóján jártunk.

Sokan gyűltek össze a leánykori nevén Ibsen stúdiószínházban, amelyet kedden Sík Színház Kamaraszínháznak kereszteltek át. A név és az avatóünnepség időpontja is indokolt: Sík Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező Békéscsaba szülötte, ebben az évben lenne 85 esztendős. Az ő nevéhez fűződik a színházban működő iskolai színészképzés életre hívása.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta, Sík Ferenc varázslatos személyiség volt, fantasztikus kisugárzással. Imádtak a színészek, nagyon jól tudott velük dolgozni. Éppen ezért szerették volna, hogy semmiképpen ne merüljön feledésbe a neve. Hozzátette: reméli, előbb-utóbb a Gyulai Várszínház is megteszi ezt a gesztust, ugyanis Sík Ferencnek sokat köszönhet a fürdőváros színháza. Ugyancsak kissé keserűen nyilatkozott Sík Ferenc keresztfia, Martin Gábor fotóművész is, aki elmondta, Gyulán méltatlanul elfelejtették a keresztapját, ellenben örül annak, hogy Békéscsaba felkarolta és viszi tovább a hírét.

Az avatóünnepségen elhangzott, Sík Ferencnél jobban senki nem viselte a szívén a magyar dráma sorsát. Amikor Pécsett volt főrendező, minden évben egy új magyar színdarabot mutattak be. Az általa alapított Gyulai Várszínházban is folytatta ezt a hagyományt.

 

Megosztás:

Címke: , ,