Senki többet? Harmadszor! – Megvan, mi lesz a volt McDonald’s helyén

2024. január 31. 16:11 | Such Tamás

Hetek óta kívül-belül szépül a békéscsabai Szent István téri-Andrássy úti sarok. Braun Attila, az épületrész új tulajdonosa szakítva a bő másfél évszázados éttermi hagyományokkal, új profilba vágta a fej(széj)ét.

A 19. század közepéig Csaba egyetlen vendégfogadója épp az Andrássy út és Szent István tér sarkán állt – olvashatjuk a csabaihazak.blog.hu. A portál leírja és illusztrálja az elmúlt az 150 év történéseit, hangulatát. No jó, egyszer volt már egy kis kitekintés a vendéglátós szférából – 1955-ben például egy háztartási bolt(!) működött a patinás épület sarkán.

Majd egészen pontosan 1957. április 7-én megnyílt a táncos-zenés Csaba Espresso, amely később Csaba Sarok, de leginkább Olvasó néven maradt meg az emlékezetekben. A korábbi népi zenekar helyett onnantól fogva négytagú jazz-zenekar muzsikált.

„Népszerű, bohém hely volt a sarki presszó, legendás és állandó személyzettel” – írja Ferencz Rezső, az Így élünk mi vidéken című első kötetének, a Szódásballon a fogason címen futó dolgozatában. A történet egyik főszereplője Mihola Gyuri bácsi volt, aki egy igazi, belvárosi pesti főpincér volt.

 

 

A rendszerváltás környékén egy évig cukrászda működött a helyiségben. Hamarosan néhány esztendeig ott működött a Stella Söröző. 1997-től pedig jó másfél évtizedig már McDonald’snak hívták Csaba egyik legnépszerűbb sarkát – amely azonban közel évtizede már csak „kopog”.

Amikor 2022 szeptemberében megkerestük dr. Kovács Zoltánt, az akkori ingalattulajdonos cég jogi képviselőjét, elmondta, örülnének, ha valaki megvásárolná vagy kivenné az üzletet, a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban ebben maximum reménykedni lehet.

És akkor most valósra vált minden édes remény…

Március elején art galéria és aukciósház nyílik a gyorsétterem helyén. A 200 négyzetméteres területen Békéscsabához köthető – többek között Kohán György, Lipták Pál, Árvay József, Koszta Rozála, Deutsch Tibor, aki később Jankay Tibor néven vált népszerűvé – és nemzetközileg ismert művészek alkotásait lehet nézegetni és vásárolni az érdeklődőknek.

Braun Attila, az új tulajdonos hozzáfűzi, a volt McDonald’s pult mögötti rész le lesz választva a kiállítótértől, ahol majd igény szerinte akár egy ötven fős aukciót is lebonyolítanak.

 

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL