Segítünk választani! Bemutatkoznak a jelöltek: Gyebnár Dávid

2022. március 26. 15:00 | behir.hu

Szerettük volna olvasóinknak a választókerület mind a 11 képviselőjelöltjét bemutatni, hogy így is segítsünk választani, azonban végül csak hárman éltek a lehetőséggel. Szerkesztőségünk a szokványos választás előtti bemutatkozások helyett egy képviselőjelölteknek szóló totót készített. Terjedelmi okokból a Csabai Mérleg legutóbbi, március 24-én megjelent számában rövidítve tettük közzé a válaszokat, a behiren azonban teljes terjedelemben, változtatás nélkül közöljük azokat.

A nyilvántartásba vett jelöltek közül Csurár Ibolya, Faragó Anett, Szekerczés András, Faragó Betti, Faragó Lajos Gergely és Faragó Gergely nem járult hozzá, hogy a Békéscsabai Helyi Választási Iroda kiadja az elérhetőségüket a médiacentrumnak, a térítésmentes bemutatkozás céljából. Így öt jelöltnek küldtük el a megjelenés alapjául szolgáló képviselőjelölti totót. Stummer János megkeresésünkre közölte, hogy nem kíván élni a felajánlott lehetőséggel, Szegedi Éva válaszai pedig – többszöri megkeresésünk ellenére – a mai napig sem érkeztek meg, így Herczeg Tamás, Gyebnár Dávid és Debreczeni Gergő válaszait olvashatják a behiren. 

 

Képviselőjelölti totó: Gyebnár Dávid, Mi Hazánk

 

1. Legutóbb milyen előadást, kiállítást vagy koncertet látott, hallott Békéscsaba kulturális intézményeiben?

Alvin és a Mókusok koncert a Csabagyöngyében. Még a járványidőszak előtt. Azt követően országunk választott képviselői egy rendelettel kitiltottak engem – és sok más egészséges csabai lakost – mindenféle rendezvényről

 

2. Szokott-e a helyi könyvtár(ak)ba járni, vannak-e kedvenc helyi szerzői?

Nem szoktam könyvtárba járni, főleg vásárolom a könyveket. Helyi szerzők tekintetében az ismereteim, bevallom, hiányosak. Sajnálatosnak tartom, hogy az iskolai oktatásban az irodalom terén nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy az arra érdemes helyi alkotókat megismertessük az ifjúsággal, hiszen így is erősíthetnénk a fiatalság kötődését városunkhoz.

 

3. Élőben melyik hazai sporteseményt nézte meg utoljára?

Nagy futballrajongó vagyok, egy időben kijártam Csaba-meccsekre is, de – hogy finoman fogalmazzak – nem igazán voltam megelégedve a pályán produkált teljesítménnyel. Igaz, az elmúlt hetekben voltak pozitív irányba mutató jelek. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy gyökeres átalakításra van szükség a klubfutball terén, hogy ismét élvezhetővé váljon a játék, valamint az utánpótlásképzésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hogy külföldi, nem EU-s játékosok helyett, a magyar fiatalokat részesítsék előnyben a csapatok, ugyanakkor őket megfelelő nevelésben is kell részesíteni, hogy ne szálljanak el maguktól. Kevés dologban vehetünk példát a jelenkori Németországtól, de az utánpótlásnevelés közéjük tartozik.

 

4. Melyik sportegyesület nyári főtéri bemutatkozása tetszett a legjobban, ha van kisebb gyermeke, melyikbe járatja (járatná)?

Nem válaszolt. 

 

5. Van-e kedvenc séta- vagy bringaútvonala Békéscsabán és a környéken?

Konkrét útvonalat nem tudnék mondani, viszont én személy szerint kifejezetten örülök annak, hogy mind Békéscsabán, mind az egész megyében egy kiterjedt kerékpárút-hálózat épült ki, így bringával gyakorlatilag bárhová el lehet jutni. Akár azt is mondhatnám, amilyen rosszak az autóútjaink, olyan jók a kerékpárutaink. Ebben mindenképpen élen járunk még országos viszonylatban is.

 

6. Vannak-e olyan csabai civil közösségek, ahova szívesen eljár, vagy ahol önkéntesként dolgozik?

A civil közösségem és az önkéntes munkám alapjait is a Mi Hazánk békéscsabai tagszervezete adja.

 

7. Részt vett-e faültetési, -locsolási vagy szemétszedési akcióban Békéscsaba területén?

Szemétszedésen már igen, igaz, nem városi/önkormányzati szervezésben. Illetve többször felhívtam a figyelmet ismert illegális szemétlerakóhelyekre, ám legnagyobb sajnálatomra a városvezetés részéről azóta sem történt érdemi lépés ezek felszámolására, és a tettesek előkerítésére, akik jólláthatóan annyira nem félnek a lebukástól, hogy autóval hordják a szemetet…

 

8. Legutóbb melyik önkormányzati ülésen vett részt? Nyújtott-e be bármilyen javaslatot bármely önkormányzati döntéshez?

15-30 éves politikai múltra visszatekintő vetélytársaimmal ellentétben politikai mozgalmunk (és egyébként jómagam is) az elmúlt években csupán szárnyait bontogatta, így ennek az ideje még nem érkezett el. De, ami késik, nem múlik. A 9. és 10. kérdésre pedig ugyan ezt tudom válaszolni.

 

9. Javasolta-e út- és járdaszakaszok felújítását, közterület akadálymentesítését bármely önkormányzati képviselőn keresztül?

Válasz a 8. kérdésnél. 

 

10. Volt-e már bármilyen helyi stratégiához vagy fejlesztési tervhez csabai polgárként írásban benyújtott javaslata?

Válasz a 8. kérdésnél. 

 

11. Milyen városüzemeltetési és/vagy szociálpolitikai ügyben járt el a csabai városházán?

Noha az alábbi szociálpolitikai kezdeményezés nem közvetlenül hozzám, hanem a Mi Hazánk Mozgalom elnökéhez, Toroczkai Lászlóhoz kapcsolódik, mégis említésreméltónak tartom, hiszen a kezdeményezés a mi városunkat is érinti, és, mint a párt helyi képviselője, én is teljes mellszélességgel támogatom. A lényeg röviden: Toroczkai László Ásotthalom polgármestereként levélben kérte fel az ország valamennyi regnáló városvezetőjét, hogy az oltásterror következtében kirúgatott lakosok számára az önkormányzat áprilisig biztosítson munkát és jövedelmet. (Ő maga ezt Ásotthalmon egyébként meg is tette.) Sajnálatos módon nincs tudomásom arról, hogy akár Szarvas Péter, akár egyetlen önkormányzati képviselő a kezdeményezés mellé állt volna, pedig igény volna rá, hiszen az elmúlt évben rengeteg csabai lakos veszítette el a munkáját a Covid-vakcinák erőltetése miatt. Ha településünknek mi hazánkos polgármestere lenne, mi is Ásotthalomhoz hasonlóan cselekedtünk volna.

 

12. Tartott-e Békéscsabán lakossági fórumot? Teremtett-e már fórumot közösségi tervezéshez, a lakosok által fontosnak ítélt csabai ügyekben?

Több lakossági fórumunk is volt az elmúlt években. Csak 2019-ben legalább kettő. A másodikon már jómagam is felszólaltam, ahol a város legégetőbb kérdéseiről beszéltem. Legutóbb pedig, idén januárban, egy közel teltházas lakossági fórumot tartottunk pártunk elnökével, Toroczkai Lászlóval.

 

13. Milyen más módon lépett fel a Békéscsabán és a körzetben élők érdekében az elmúlt időszakban?

Az elmúlt két év krízise még a problémákat is egységesítette, így a kisebb lokális gondokat elmosta az általános bizonytalanság és egzisztenciális válság. Legutóbb tavaly decemberben tartottunk egy nagyszabású demonstrációt a Kossuth téren a covid-vakcinák kötelezővé tétele ellen, ahol kiálltunk minden olyan helyi lakosért, aki emiatt veszítette el megélhetését. Az általuk elmondott problémákat magasabb fórumokra továbbítottam, valamint biztosítottam őket, hogy amennyiben a Mi Hazánk Mozgalmon fog múlni, nem csak azt érjük el, hogy visszakapják munkájukat, hiszen ezzel nincs jóvátéve az a több hónapnyi bizonytalanság, kilátástalanság, félelem és megalázás, amit el kellett szenvedniük. Éppen ezért feltett szándékunk elérni, hogy az állam kárpótlást fizessen mindenkinek, aki elveszítette a megélhetését azért, mert nem kívánta felvenni a kísérleti vakcinák valamelyikét. Ezen felül megítélésünk szerint azokat is megilleti a kárpótlás, akik kényszer hatására oltatták be magukat. Továbbá azon polgárok is jogosultak kárpótlásra, akik önként oltatták be magukat, ám az oltás után hosszútávú mellékhatások (eset halál) jelentkeztek nála, melyek hosszú hónapokra, évekre, esetleg életfogytik megkeserítik életüket. Az első csatát már megnyertük, hiszen sorozatos demonstrációinknak köszönhetően a kormány a választások előtt megijedt, és átmenetileg eltörölte a legtöbb kényszerítő intézkedést, ám sok helyen még a mai napig küldenek el embereket az oltás-terror jegyében, így a harc folytatódik.

 

13+1. Van-e kedvenc békéscsabai színésze, zenekara, festője, cukrászdája, kávézója?

A Nihil zenekar régi nagy kedvencem. Nagyon sajnálom, hogy feloszlottak, mielőtt igazán befuthattak volna. Bár, megértem, hogy Magyarországon, ha normális zenét játszik az ember, nagyon nehéz megélni, munka mellett összehozni a próbákat és a turnékat pedig szintén kihívás. Örömmel olvastam, hogy ismét összeálltak, remélem az első demojuk javított változatát piacra dobják. Ahogyan abban is bízok, hogy lesz majd olyan fiatal zenekar, ami hírét viszi városunknak, ugyanis igény volna rá.   

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL