Ötödik alkalommal rendeztek medencés sárkányhajó versenyt Szarvason

2020. február 15. 18:21 | Gyemendi Réka

Ötödik alkalommal rendezték meg a Szarvasi Medencés Sárkányhajó Verseny és Magyar Kupa 2. fordulóját. A rendezvényt a Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős Sport Egyesület, valamint a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő szervezte, támogatójuk a Magyar Sárkányhajó Szövetség volt.

A sárkányhajózás Dél-Kínából származik, története kétezer évvel korábbra nyúlik vissza. Magyarországra 1996-ban érkezett meg a sportág, majd kevesebb, mint tíz év múlva, 2003-tól robbanásszerűen elterjedt Sziklenka Lászlónak és a győri csapat néhány tagjának köszönhetően. 

– A versenyen hat fős csapatok ülnek a húsz személyes hajókba egymással szemben, majd a rajt vezényszóra egymással szemben kezdenek evezni. Az a csapat győz, amelyik el tudja tolni a hajót az ellenkező irányba 2,5 méterrel. Ez egy percig tart, majd kihirdetik a győztest, bár van olyan csapat, amelyik hamarabb el tudja tolni a hajót – ismertette Nyerges Miklós, a Körös Dragon Sárkányhajós Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy az összes Magyar Sárkányhajó Szövetség által nyilvántartott egyesület jelen volt a versenyen.

 

 

A megmérettetésen általános iskolás, középiskolás és felnőtt korcsoportokban mérték össze tudásukat a versenyzők. A nevezők Szegedről, Kecskemétről, Békésről, Vácról, Székesfehérvárról, Tolnáról, Mezőtúrról és Budapestről érkeztek, külföldről pedig Szerbiából és Romániából. 

– Ez az ötödik medencés vesrenyünk, az egyesületünk is öt éves, és nagy örömünkre szolgál, hogy minden évben többen és többen jönnek. Szerintem ez annak köszönhető, hogy gyönyörű környezetben, a szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőben rendezzük meg az eseményt. Lehet, hogy mi, délvidéki emberek sokkal barátásgosabbak vagyunk, talán ezért is szeretnek ide jönni a résztvevők. Nagyon színvonalas a verseny, és hihetetlen, tavalyhoz képest mennyit fejlődtek a versenyzők – mondta el Nyerges Miklós.

A rendezvényen a Dunai Sárkányok csapata is részt vett. 

– A Dunai Sárkányok a sárkányhajózás hőskorában alakult, 2005-ben. Az első magyar bajnokság 2003-ban volt, előtte a Győr és a Dragon Aqua Egyesület képviselte a sportágat. 2005-től mi is a Magyar Sárkányhajó Szövetség tagjai vagyunk, illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben is versenyzünk - ismertette Szabó Miklós, a Dunai Sárkányok megálmodója és vezetője, aki azt is elmondta, hogy óriási különbség van a medencés vesreny és a szabad vízen történő evezés között.

 

 

– Már látszik a csapatokon is, hogy a medencés megmérettetésre külön technikával kell készülni. Pár éve a körösiek leptek meg minket, ők voltak azok, aik a legsikeresebben alkalmazták ezt a nagyon gyors, intenzív, dinamikus tempót. A magyar bajnokságon tavaly és idén is nagyon jól szerepeltek. Mi is próbálunk tőlük ellesni technikákat. Régen abban hittünk, hogy a lassú, nagyon erős evezés a kulcsa a győzelemnek, de ez a teória már megdőlt – avatta be stábunkat a sportoló.

A Dunai Sárkányok csapata 2009-ben vett részt először Európa-bajnokságon, ahol bronzérmet szereztek, azóta pedig rendszeresen indulnak csapatjellegű versenyeken világ- és Európa-bajnokságokon. Tavaly például hat aranyérmet nyertek a Sevilla-i csapat Eb-n a három-három ezüst érem mellett, valamint 2018-ban is három aranyérmet vihettek haza egy másik versenyről. 

További programok »

FEL