Sárkány ellen sárkányfű, parlagfű ellen…

15 milliós bírságot is kaphat az a földhasználó, aki nem védekezik a parlagfűvel szemben.

Akár tizenötmillió forint bírságot is kiszabhatnak arra a földhasználóra, aki elmulasztja a parlagfű elleni védekezést. A gyomnövény ugyan még nem csírázik, viszont a szakemberek szerint a hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani. A földhasználókat és a földtulajdonosokat törvény kötelezi, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, így akadályozva a virágbimbók kialakulását. A szabályok szerint a gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig fenn kell tartani.

A tavaszi munkálatok már javában tartanak. Zsíros László 54 hektáros területen gazdálkodik, gabonát, kukoricát, napraforgót és repcét is termeszt. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy időben elkezdje a parlagfű elleni védekezést:

– Ilyenkor kora tavasszal a gazdák a saját érdekükben az őszi veteményesben gyommentesítést végeznek vegyszerezéssel. A parlagfű ilyenkor még nem bújik ki, de vegyszerezéssel gyakorlatilag bármilyen gyomot vissza lehet fogni.

Ebben az időszakban már a kukorica és a napraforgó vetése is folyamatban van. A gazdák több módon is védekezhetnek a parlagfű ellen, ezek közül az egyik megoldás, hogy már a vetés előtt megakadályozzák a gyomnövény növekedését.

– A mechanikus technológia azt jelenti, hogy vetés előtt közvetlenül kell a magágyat kialakítani. A csírában lévő növényt a kombinátor kiüti, így elszárad, már ott elfojtva a parlagfű növekedését – fogalmazott kérdésünkre Bozsár Tamás gazdálkodó.

A parlagfű elleni védekezés leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszereinek kiválasztásában a gazdálkodók segítséget kaphatnak a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereitől.

– Főként a kapásnövények esetében jelenthet gondot a gyomnövény. Ezek közül is leginkább a napraforgó esetében, mivel ugyanabba a növénycsaládba tartozik, így a parlagfű elleni védekezés nehézséget jelenthet. Léteznek olyan készítmények és vannak olyan új technológiák, Imidazolinon és tribenuron-metil rezisztens napraforgók vetésével megnyílt a lehetőség a védekezésre – árulta el Petró Attila növényvédelmi felügyelő.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint tavaly 164 civil szervezet 532 millió forint támogatást nyert eszközbeszerzésre a parlagfű elleni védekezéshez. A nyertes pályázóknak 2020-ig üzemeltetési kötelezettségük van.

Megosztás:

Címke: ,