Sakk Karácsony a FEK-ben

2017. január 1. 06:40 | Horváth Szabolcs

Csabai Sakk Karácsony volt a FEK-ben. A bajnokság hosszú évek óta hagyomány Békéscsabán a két ünnep közt, amire amatőr és profi sakknagymesterek, a legfiatalabbak és a tapasztalt, sokat látott sakk nagy öregek is beneveztek.

Ennek a bajnokságnak többek között az is az érdekessége, hogy amatőrök és profik, fiatalok is idősek is bemutathatják tudásukat. A felnőttek kilenc fordulós svájci rendszerben negyed órát játszottak.

- A felnőtt korcsoportban Nemzetközi nagymester is szerepelt. Balogh Imre békésről érkezett, míg Erdős Viktor tegnap utazott ide a viharsarokba, de persze a megyéből is számos tehetség játszott - osztotta meg velünk Petró József főszervező, a Békés Megyei Sakkszövetség elnöke. 

Békéscsabán van olyan általános iskola, ahol már bevezették a Sakkpalota programot, ami a gyerekek fejlődésében nagy előrelépést hozhat. Elősegíti többek között a logikus és gyors gondolkodást, problémamegoldó képességet. A kicsik közül pedig sokan már óvodás korban elkezdik a sakkot, de ahhoz, hogy valaki sakknagymesterré váljon, hosszú és tanulással teli az út vezet, amely sok versenyzéssel illetve lemondással is jár.

- Legalább 10-12 év, mire valaki eléri a versenyzéshez szükséges szintet, és ezután dől el, hogy ki milyen sakkozó. Lehet valaki Vida mester, Nemzetközi mester vagy Nagymester is, minden a tehetségétől és a szorgalmától függ - nyilatkozta Balogh Imre sakknagymester. 

 

FEL