Röplabda CEV Kupa: Másodszor is 3-1, nyolcaddöntőben a BRSE

Kedvező helyzetből várhatta a Linamar-Békéscsabai Röplabda SE csapata az izraeli Maccabi Haifa elleni CEV Kupa-párharc visszavágóját! Dobi Edináék a legjobb 16 közé jutásért rendezett páros mérkőzés első felvonásán 3-1-re verték riválisukat. A csabai lányok főként a nagy izgalmak közepette megnyert második szettnek köszönhetően kiharcolták a továbbjutást, majd szűk két órás meccsen a kettős győzelem is megszületett.

 

 

A meccs előtt köszöntötték a magyar U17-es válogatottban remeklő négy békéscsabai játékost, Boskó Ágnest, Araczki Gyöngyvért, Kertész Petrát és Tatár Grétát. Pár pillanattal később elképesztő hangulatban kezdődött a találkozó, a hazai drukkerek már a meccs elején jelezni akarták, hogy hetedik emberként ott vannak a pályán. A meccset ennek megfelelően két hazai pont vezette fel. A két együttes nem sokat ismerkedett, az első percek után rögtön hosszú labdamenetekbe bonyolódtak, ezeket pedig szerencsére Fresco és Ivanovic zárta le pontokkal (5:3). A vendégek amerikai játékosa, Logan Tom is megvillantott valamit tudásából, de a hazaiak Ivanovic ászának köszönhetően négypontos előnyt építettek az első technikai szünetig (8:4). A házigazda lendületesen kezdett, a Maccabi nehezen fékezte meg a csabai rohamokat. A vendégek edzője, Ekaterina Podalinski 13:7-es hátrányban ugyan időt kért, de a következő kötelező szünetig sem csökkent a differencia. A születésnapos Molcsányi Rita természetesen győzelemmel és továbbjutással akart ünnepelni, áldozatos játéka pedig ezúttal is sokat hozott a BRSE konyhájára. A házigazda a szett hajrájára nyolcpontos fórra lépett be, az izraeli együttes újabb időkéréssel próbálta elkerülni a kiütést. Bő húsz perc játék után Mlinar juttatta kilenc játszmalabdához csapatát, majd egy ásszal értékesítette is az első lehetőséget (25:15, 1-0).

 

Maratoni játszma végén jött az extázis

 

A Maccabi innen már nem hibázhatott, ha tovább akart jutni! A fordulás után meg is szerezte a vezetést, amit Dobi Edina egy óriási bombával egalizált. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az izraeli gárda több nyitást is rontott, de szűkös előnnyel ment az első pihenőre (7:8). A hazai játékba ugyan csúszott egy-két hiba, azonban Fresco vezetésével másodpercek alatt összejött az egyenlítés kétpontos hátrányból is. A zöld-feketék nem tudtak huzamosabb ideig jó formát mutatni, Bodnár kiváló blokkja után már hárommal a házigazda állt jobban, ami megint időkérést eredményezett (14:11). Alberto Salomoni a fogadójátékot Szpin Renáta beküldésével erősítette, majd hiába jött egy újabb Mlinar-ász, lőtávolon belül maradt a rivális, miután Dobit kétszer blokkolták az izraeliek (19:18). Az olasz mester nem is volt nyugodt, amit pár másodpercre a taktikai tábla is bánt… Ivanovic révén kúszott közelebb a második szett megnyeréséhez a csabai gárda, a vendégek viszont az utolsó szalmaszálba kapaszkodva nyílttá tették a játszmahajrát. 24:22-nél talpon volt a csarnok, de két pontos megoldással egalizált az ellenfél. A meccs labdamenetét a Csaba nyerte egy Dobi-blokkal, de az izgalmak folytatódtak, hat játszmalabda után is döntetlen volt az eredményjelzőn. A továbbjutás kérdését előbb egy Ivanovic-ütés, majd egy Pekárik-blokk zárta le, ami meg is hozta a hangorkánt (30:28, 2-0)!

 

Rajtgépben ragadt a BRSE, izraeli szépségtapasz

 

Úgy tűnt a csabaiak az ünneplésben ragadtak, a Maccabi négy ponttal kezdte a harmadik felvonást. Ezt követően a BRSE is megérkezett a játszmába, de Ivanovic két rossz fogadása után ötpontos volt a hátrány (3:8). Pár perccel később Alberto Salomoni Petrenkó Brigittát küldte pályára, majd időkéréssel próbálta felrázni az övéit (5:12). Ludmán Réka is érkezett, miközben úgy nézett ki, hogy a csabaiak koncentrációja jócskán alábbhagyott az előző szett után (5:16). Hosszú percek után Dobi Edina törte meg a csendet egy jó blokkal, amire azonban jött az izraeli válasz hasonló formában. A Maccabi persze a becsületéért is küzdött, és fölényes vezetéssel hajtott a szépítésért, amit gyorsan össze is hozott a zöld-fekete együttes (12:25, 2-1).

 

Dupla siker után jöhet az újabb olasz sztárcsapat

 

A negyedik játékrészre Salomoni mester visszahozta a kezdőcsapatát, ezzel együtt a drukkerek hangja is visszatért a csarnokba (3:2). Fresco tanári pörgetéssel jelentkezett, majd az argentin játékos eltett egyet a sarokba is, amivel úgy tűnt helyre állt a világ rendje (8:6). A haifai gárda ekkor sem adta fel, a technikai után gyorsan időkérésre késztették a hazaiakat (10:12). Molcsányiék nem sziporkáztak, de ragadtak ellenfelükre (14:16). Fogcsikorgatva harcolt a Csaba, Kosekova higgadt második érintése és Dobi ászértékű adogatása után újra döntetlen volt, a vezetést viszont nem adta a rivális. Pekárik sánca újra jó helyen volt, ami már a vendégek edzőjét kényszerítette időkérésre (22:21). A vendégek elfogytak a játszma hajrára, ami három csabai meccslabdát eredményezett. A második lehetőséget Mlinar értékesítette, így az izraeli sikert követően újra 3-1-re nyert a BRSE (25:22).

A Békéscsaba ezzel kettős győzelemmel jutott a legjobb 16 közé, ahol a 2016-os Bajnokok Ligája-győztes olasz Pomi Casalmaggiore lesz az ellenfél. Az első találkozót január 23-án játsszák a városi sportcsarnokban.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,