Rezsicsökkentés: a kormány fontos változást hirdetett ki

2023. március 9. 09:37 | behir.hu

Kibővítették az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körét.

Kormányrendelet jelent meg az éjjel kiadott Magyar Közlönyben a veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendeletek módosításáról. Ez alapvetően az önkormányzati bérlakásokat érinti.

A kabinet először is rögzíti, hogy az önkormányzati bérlakások fenntartóinak felelőssége az egyéni fogyasztás mérésének megteremtése, ugyanakkor  az egyéni villamosfogyasztás-mérők felszerelésének elmaradása hosszú ideje megoldatlan helyzetet teremt. A kormány azt is rögzítette: elkötelezett abban, hogy „a brüsszeli szankciók által sújtott háborús időszakban is minden magyar családot megvédjen, és lehetősége legyen arra, hogy részesülhessenek a rezsicsökkentés intézménye által kínált kedvezményben”. Ezért úgy döntött, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet kiegészül az önkormányzati és állami bérlakás természetes személy bérlőjével.

Az önkormányzati és állami bérlakás bérbeadója, mint felhasználó, a villamos energiát legfeljebb évi 2523 kilowattóta fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron számolhatja el. Vagyis ez a kör is bekerül a rezsicsökkentett, 36 forintos egységárú áramfogyasztásba. Az évi 2523 kilowattóta mennyiség fölött lakossági piaci ár lép érvénybe.

Az  önkormányzati, illetve állami fenntartású bérlakás bérbeadójának a hatálybalépésétől (ez március 9. csütörtök) számított 60 napon belül gondoskodik a lakásbérleti szerződések módosításáról. Azt is meghatározták, hogy a kedvezményes mennyiséget az  épületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell megállapítani és elszámolni akkor, ha az  önálló lakások külön mérőórával nincsenek felszerelve.

Forrás: VG, Magyar Közlöny

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL