Rendőrlovak és lovasaik csaptak össze Mezőhegyesen – videóval

Tiszafüred és Kiskunhalas után idén Mezőhegyesen rendezték meg a Nemzetközi Lovasrendőr Versenyt. A rendezvényre a szomszédos országok képviselőit, a lovas szolgálattal rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságok, illetve az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának egy-egy csapatát hívták meg. A helyszín nem csak a világhírű ménesbirtok miatt volt érdekes, hanem azért is, mert itt tenyésztették ki az egyik legnépszerűbb rendőrlovat, a Nóniuszt.

Szlovákiából, Szerbiából és Szlovéniából érkező versenyzők csaptak össze magyar kollégáikkal a ménesbirtok pályáján. A verseny összetett akadályokból állt, mivel a díjugratásból és a military szakágból kölcsönözték a szervezők a pályaelemeket. Ezt egészítették ki speciális akadályokkal.

– Az akadályok között szerepel a pad átugratása, amelyen emberek ülnek – ennek egy Margit-szigeti, megtörtént szituációból származik, amikor egy táskatolvajt fogtunk. De különböző színű és formájú tárgyakra is rá kell lépnie a lovaknak, hiszen a gyalogos átkelőn vagy akár építkezésen is keresztül kell menniük szolgálat közben – ismertette a pálya különlegességét Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség, Lovas Alosztály vezetője.

A helyszínnek nem csak azért volt jelentősége, mert a Békés megyei település híres méneséről, hanem azért is, mert ez a bölcsője az eredetileg katonai használatra kitenésztett Nóniusz fajtának, amely a szakemberek szerint az egyik legjobb rendőrló.

– Olyan fajtáról beszélünk, amelyeknek meg kell őriznünk a genetikai alapjait, küllemi sajátosságait, habár a tenyészcél már nem él. Már nincs szüksége a hadseregnek, a mezőgazdaságnak a lovakra, nekünk viszont meg kell találnunk a helyét a modern világban, ezért óriási lehetőség, hogy a Nóniusz fajta megtalálta a helyét – mondta Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 

 

A mezőhegyesi Állami Ménesbirtokon egyfajta küldetésként tekintenek a hagyományőrzésre.

– Az 1784-ben alakult ménes hagyományait őriznünk kell. A tradíció ma jelentős részben a lovakban, a lovasképzésben, a ménesben testesül meg, amelyet kötelességünk továbbvinni, ugyanakkor a lovak versenyeztetése mind-mind a ménes tenyésztői munkáját fogja igazolni – fogalmazott kérdésünkre Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos.

A versenyt két kategóriában értékelték. A szimultán verseny kategóriában első helyezett lett Rónaszéki Márk rendőr törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség, második helyen Gáspár György címzetes rendőr törzszászlós, a Készenléti Rendőrség, a harmadik helyen pedig Matus Stefko, a Szlovák Rendőrség lovasa végzett.

Az összetett akadályverseny kategóriában első helyezett Milan Milosevis, a szerb rendőrség tagja, második helyezett Gáspár György címzetes rendőr törzszászlós, a Készenléti Rendőrség, harmadik helyezett Slavomir Kvapil, a szlovák rendőrség munkatársa lett.

A legeredményesebb külföldi versenyzőnek járó díjat a szerb Milan Milosevis, míg a legeredményesebb hazai férfi versenyzőnek járó különdíjat  Gáspár György címzetes rendőr törzszászlós kapta.

A legeredményesebb magyar női versenyző Karácson Mária címzetes rendőr főtörzsőrmester a Készenléti Rendőrség, a legeredményesebb polgárőr versenyző pedig az Országos Polgárőr Egyesületet képviselő Drahos József lett.

Megosztás:

Címke: , , , ,