Rendhagyó kiállítás nyílt a Gulág Emlékévben

2017. január 31. 15:59 | Laczkó Viktória

A történelmi események megőrzése nélkül elveszítjük nemzeti múltunk egy darabját - fogalmazott Kiss Tibor alpolgármester a Gulág Emlékév keretében Békéscsabára érkező Barakkba zárva – Életre ítélve” címet viselő köztéri barakk installáció megnyitóján. Kiss Tibor beszédében azt mondta: a hiányos, elhallgatott, eltorzított múltismeret eltorzítja a látásmódot és rossz döntésekhez vezet, ezért amit ki akartak törölni a nemzet emlékezetéből, meg kell őrizni, annak minden szomorú, fájdalmas, felemelő részével együtt. 

A megyeszékhely szívében helyezték el azt a teljes egészében fa szerkezetű, barakkot idéző installációt, mellyel a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkára ítélt magyarok szenvedéseire emlékeznek. A kiállítás közel 800 ezer magyar tragédiáját idézi meg. Közülük sokan – 200 ezren – soha nem tértek vissza a szovjet kényszermunkatáborok embertelen poklából.

A különleges fotópárokat alkotó kiállításon úgynevezett lentikuláris, vagyis két nézőpontú fényképeken elevenednek meg a Szovjetunióban töltött kényszermunka körülményei és a túlélők és családtagjaikról napjainkban készült alkotások.

A megnyitón Kiss Tibor, a város alpolgármestere úgy fogalmazott: a hazájuktól több ezer kilométerre szenvedő állampolgárokat a hit és a hazaszeretet tartotta életben a mínusz 30-40 fokos hidegben. 

- Az egyik installáción egy most is élő 90 éves néni látható, aki túlélte azt a háromezer-négyszáz napot, amit a Gulágon kellett eltöltenie és 90 évesen most is egészségnek örvend. El sem tudjuk gondolni, hogy mekkora erő, hit, életösztön volt ezekben az emberekben, hogy mit túl lehet élni - fogalmazott a politikus. 

A kültéri kiállítás ingyenesen látogatható a nap 24 órájában egészen február 4-ig.

 

FEL