Rekordszám: 222 milliárd percnyi mobilhívást indítottunk tavaly

2018. március 19. 18:34 | behir

Tudta, hogy tavaly a Magyarországon kezdeményezett mobilhívások időtartama meghaladta a 22 milliárd percet, ami előfizetéseként átlagosan napi 5 percet jelentett? Vagy hogy 2017-ben az egy évvel korábbi szinthez képest 68%-kal nőtt a mobilinternetes adatforgalom, ami kétszer gyorsabb ütem, mint amit a vezetékes forgalomban tapasztalhattunk? A Központi Statisztikai Hivatal a héten tette közzé Távközlés, internet, televíziószolgáltatás című kiadványát, amelyben az ágazat helyzetére vonatkozó legfrissebb (2017. negyedik negyedéves) adatok, illetve ehhez kapcsolódó ábrák szerepelnek. Ebből szemezgettünk néhány érdekességet. A kutatást a Portfolio szemlézte.

2017. IV. negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió volt, vagyis az állomány egy év alatt 32 ezerrel (0,3%-kal) mérséklődött. A teljes állományon belül a havidíjas előfizetések száma 475 ezerrel (6,7%-kal) nőtt, és megközelítette a 7,6 milliót, közben viszont a feltöltőkártyás előfizetések száma 507 ezerrel (4,2%-kal) csökkent. A havidíjas előfizetések folyamatos növekedése főként annak tudható be, hogy az új ügyfelek mellett egy adott szolgáltatónál lévő, feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkező ügyfelek egyre nagyobb része vált át szerződéses csomagra a kedvezőbb ár miatt. 

2007 IV. negyedévében a 11 milliós mobiltelefon-előfizetés 62%-a feltöltőkártyás volt. Ettől kezdve azonban 2017. IV. negyedévig a havidíjas előfizetések száma 3,4 millióval, negyedévente átlagosan 1,5%-kal növekedett a feltöltőkártyás előfizetésekkel szemben. Az összes mobiltelefon-előfizetésen belül utoljára 2011 III. negyedévében haladta meg a feltöltőkártyás előfizetések száma a havidíjasokét, ami 2008 óta folyamatosan csökkent.

A mobiltelefon-előfizetések száma már évek óta nem tud összességében emelkedni: a következő ábrán látszik, hogy 2009 óta - a lakosságra vetítve - sem a mobil, sem pedig a vezetékes előfizetések száma nem változott érdemben. 

Az előfizetések száma ugyan nem, a mobilhálózatok adatforgalma viszont rohamos mértékben nő. 2017-ben a mobilhálózatok adatforgalma elérte a 136 ezer terabyte-ot, ami 75%-kal múlta felül az egy évvel korábbit.

2017 IV. negyedévében a küldött SMS-ek száma 485 millióra, az MMSeké 6,3 millióra nőtt, előbbi 4,5, utóbbi 12%-kal haladta meg a 2016. IV. negyedévit. 2017 egészében az SMS-ek száma 5,3, az MMS-eké 14%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Közben tavaly összesen 7,9 milliárd mobilhívást indítottak, ami számát tekintve 0,6%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, a hívások időtartama viszont meghaladta a 22 milliárd percet, ami 4,2%-kal több az egy évvel korábbinál.  Egy mobilelőfizetésre átlagosan 472 percnyi beszélgetés jutott, ez naponta átlagosan 5,1 perc telefonálásnak felelt meg.

Az internetpiac dinamikus bővülése tovább folytatódott, az előfizetések száma 2017. IV. negyedév végén közel 9,5 millió volt, és 5,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.  A 2008. I. negyedév végi 2 millió internet-előfizetés 2017. IV. negyedév végéig 7,5 millióval, azaz negyedévenként átlagban 4,1%-kal bővült. Ezen belül a mobilinternet-előfizetések száma ezt meghaladóan, negyedévente átlagosan 7,4%-os mértékben nőtt, így 2012 I. negyedévétől már ezek tették ki az internet-előfizetések nagyobb hányadát.

Ahogy a fentieken is látszik, a mobilinternet adatforgalmának nagyon gyors növekedése ellenére a forgalom még mindig csak töredéke a vezetékesnek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mobiltelefont gyakran WiFi-kapcsolaton keresztül használják a tulajdonosok (éppen a saját vezetékes hálózatukat igénybe véve), így a valós forgalmi adatok a vezetékes szolgáltató és a mobilinternet-szolgáltató adatforgalmát jól tükrözik, de vélhetően jelentősen alábecsüli azt, hogy valójában a mobiltelefonunkat mennyire intenzíven használjuk internetezésre az egyéb vezetékes kapcsolatú eszközeinkhez képest.

2017. IV. negyedév végén a vezetékes előfizetések 19%-a a 2 Mbit/s alatti, 28%-a pedig a 10 és 30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba tartozott. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok (legalább 30 Mbit/s) az előfizetések 32%-át foglalták magukba.

Tavaly a vezetékes internet területén egy év alatt minőségi fejlődés is történt: az előfizetések 12 százalékponttal eltolódtak a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok irányába.

 

2017 egészében az internetszolgáltatásból keletkezett 221 milliárd forint nettó árbevétel folyó áron 13%-kal emelkedett az előző évihez képest. A mobilinternet-hozzáférésből származó árbevétel folyó áron 28%-kal meghaladta a 2016. évit. 

 

Forrás: Portfolio

FEL