Rekordot döntött a műanyag zacskók betiltását célzó kampány Magyarországon

A Greenpeace Magyarország szerdán átadta az egyszer használatos műanyag zacskók betiltását támogató “Stop műanyag”-petíció rekordszámú aláírását az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A kezdeményezés minden idők eddigi legsikeresebb hazai online környezetvédelmi kezdeményezése. Az átadás pillanatában a szervezet, illetve a kampány honlapján található számláló 120 ezer támogatói aláírást jelzett, ami hamarosan 130 ezer fölé emelkedett – mondta el Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace Magyarország az október 3-án átadott aláírásokat követően azt várja az országgyűlési képviselőktől: az emberek akarata szerint szavazzák meg az ITM jelenlegi törvénytervezetét az októberben várható szavazáson, és első lépésként tiltsák be a műanyag zacskókat. Ennek érdekében az aláírás-számlálót nem állítják le egészen a törvény elfogadásááig, ami októberben várható. Álláspontjuk szerint az ökológiai katasztrófát okozó és az egészségünkre is kockázatos egyszer használatos műanyag termékek kora lejárt.

A Greenpeace Magyarország nyár elején indított petíciót az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáért, miután hasonló jellegű tilalmat már világszerte számos ország bevezetett, vagy tervez bevezetni Új-Zélandtól Chilén és Eritreán át Romániáig. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember közepén jelentette be, hogy az eldobható műanyag zacskók visszaszorítását és tilalmát tervezik. A tárca Greenpeace által is üdvözölt tervei szerint megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más termékek termékdíját (ez 2019-től léphetne életbe); 2019. július 1-től betiltanák a fizikailag rövid idő alatt szétmálló, de biológiailag nem lebomló műanyag zacskók forgalmazását; 2021. január 1-től teljesen betiltanák az egyszer használatos műanyag zacskókat.

 

Forrás: portfolio.hu

Megosztás:

Címke: , , ,