Ragadozó madarak telelnek a Körös-Maros Nemzeti Parkban

 

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain télen is sokféle ragadozó madárral találkozhatunk. A nálunk fészkelő vörös és kék vércsék elvonultak ugyan a déli tájakra, de helyettük új, más fajok érkeztek ide.

A rétisasok száma a Dél-Alföldön télen jóval magasabb, mint nyáron. A nálunk költő példányok többsége itt marad (legfeljebb a fiatal egyedek kóborolnak), s szép számban csatlakoznak hozzájuk az északi országokból érkezők. Többségük a skandináv és a balti államokból jön hozzánk.
A parlagi sasok Kárpát-medencében élő állományának jelentős része Magyarországon tölti a telet. A gatyás ölyvek és kékes rétihéják jóval északabbról jönnek. A kékes rétihéják főleg a pusztai tájakat kedvelik, a Körös-Maros Nemzeti Park területén több száz példány telel.
A sólyomfélék közül vándorsólymokkal és ritkábban kis sólymokkal találkozhatunk. A vándorsólyom költ is itt, de a telelőállomány döntő része északról érkezik. Kis sólyomból rendszerint csupán 6-8 példány telel a KMNP területén. Érdekesség, hogy a Kis-Sárrétre évek óta visszajár egy fekete sas, idén is felbukkant már.
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
Megosztás:

Címke: , , , ,