Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

2021. június 12. 17:38 | behir

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.

Szakmai programjuk első napján Bogyoszlóra látogattak, ahol a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot és a rábaközi fafaragók munkáiból összeállított gyűjteményt tekintették meg. Innen Hövejre mentek tovább, ahol a helyi csipkecsodákkal ismerkedtek meg, végül a felújítás alatt álló kapuvári Rábaközi Múzeum néprajzi gyűjteményét is megtekintették.

A második nap Sopron megismerésével telt, majd ellátogattak a fertődi Esterházy-kastélyba, ahol a kastélykertben található rózsakertben inspirálódtak.

A harmadik napon a rábaközi népviseletet és annak motívumkincseit ismerhették meg, majd sajátíthatták el egy gyakorlati hímzésoktatás keretében.
A szakmai tanulmányúton látottak és hallottak alapján terveznek elkészítenek a közeljövőben két szoknyát a Hudák Család Kéziszövő műhelyében Hudák Marianna és Hudákné Julika segítségével.

 

További programok »

FEL