A fürdővárosban is a szerelmeseké a következő hét

2024. február 8. 08:19 | Fajó Attila

Idén is egy teljes hetet kap a szerelem a gyulai várban és az Almásy-kastélyban. A Szerelmesek hete elnevezésű programsor arra vállalkozik, hogy megmutassa: eleink is azokkal az érzésekkel éltek együtt, amelyekkel mi magunk is.

Bár tudományosan nehezen körül írható, mi is a szerelem, valamennyien ismerjük az érzést – amely egyébként egészségesen is tartja szervezetünket. A történelemmel foglalkozók számára különösen izgalmassá teszi ezt az érzelmet, hogy a régmúltban is ugyanazt jelentette, mint a jelenben. A maga történelmi időszakát vizsgálja a szerelem vonatkozásában Gyula két legismertebb kiállítóhelye a Valentin napot körbevevő egy hétben. A Gyulai Vár és az Almásy-kastély azért a jelenből sem engedi el teljesen a február 10-18. között érkező látogatóit. Mindkét attrakcióra érvényes, hogy – bár hagyományos előadásokkal is jelentkeznek – az élményalapú ismeretátadásra törekednek. Lehetnek ezek különleges tárlatvezetések, de játékos foglalkozások is. Így lesz ez a Valentin nap hetében is.

A gyulai Almásy-kastély népszerű gyertyafényes tárlatvezetését alakította át a február 10-18. közötti időszakra, s „támadja” egyúttal a résztvevők endorfinjait. A minden napra meghirdetett eseményen ezúttal a főúri ismerkedésről, udvarlásról, a titkos kommunikáció lehetőségeiről, az esküvőről és a házaséletről mesélnek, természetesen a meghittséget is jelentő gyertyafényben bejárva a főúri enteriőröket. Ezúttal ráadásul már a kiállítótérben megkínálják néhány bonbonnal, aztán a kávézóban egy forró csokira látják vendégül az érdeklődőket. Az édesség kínálása persze nem véletlen: a szerelem drognak is nevezett csokoládé ahhoz hasonló rezgést okoz az agyban, amit a szerelem is szokott.

Az évezredek alatt szerzett gasztronómiai tudást jeleníti meg a mában a gyulai Regionális Wellness Egyesület kóstolóval egybekötött előadása február 17-én. A civil szervezet nemcsak felidézi a tudásunkat szerelem és étkezés, illetve afrodiziákum témában, a mai ételkészítésre is mutat példát. A február 10-én és 17-én délelőttre hirdetett Szavak nélkül: kiütéssel győz a virág című program a virágokkal történő kommunikáció titkaiba avat be, a Levendula Virágműhely közreműködésével azt is megmutatja, hogyan készíthetünk virágboxot.

Egy izgalmas eseménnyel az Almásy-kastély időszaki kiállítása is kapcsolódik Valentin naphoz. A Munkácsy: a love sztori című program résztvevői egy pohár pezsgő és egy szelet Munkácsy-torta elfogyasztása mellett tudhatják meg, mi is volt a festő feleségének, Cécile Papier-nek a szerepe Munkácsy életében. Erről szóló előadását követően a kiállítás kurátora, Gyarmati Gabriella művészettörténész tárlatvezetést is tart a Munkácsy: a sikersztori című kiállításban.

A gyulai vár egykori népi ügyességi játékok és középkori erőpróba biztosításával teszi lehetővé az uraknak, hogy erejüket, ügyességüket, rátermettségüket bizonyíthassák szívük választottjának. A játékokban persze minden látogató részt vehet. A párok közösen a kiállításban elrejtett szíveket kereshetnek ajándékért cserébe, a babonásabbak a várudvaron álló kútba dobva pedig szerelmi kívánságokat varázsolhatnak maguknak. A vár kovácsmestere február 10-én és 17-én átengedi az üllőt a párjuknak szívet kovácsolni szándékozóknak – természetesen a munka felügyeletével.

A szombatonkénti gyertyafényes tárlatvezetések 10-én és 17-én a várban is különlegesek lesznek: a középkori házaséletről, erotikáról, szerelmekről szóló történetekkel egészül ki a sötét termek gyertyás bejárása. A programok részletesen megtalálhatók a két kiállítóhely online felületein. Az eseményekre online is kaphatók jegyek.

További programok »

Gyula

FEL