Porondon az egészség - középiskolások vetélkedtek

2015. október 26. 14:36 | Horváth Szabolcs

Immár 20 éve töretlen sikerrel rendezik meg a középiskolák között a „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedőt. Október 20-án a Csabagyöngye Kultúrális Központ adott otthont a rendezvénynek.

A programsorozat célja az volt, hogy a kevésbé aktív, átlagos diákokat is bevonják a programba. A feladatok mindig az egészséges életmódhoz kapcsolódnak, de emellett minden évben van valami újabb kérdéskör.

– Ebben az évben például kiemeltük a fogyatékossággal élő emberek problémáját - mondta az egyik főszervező, a Békéscsabai Védőnői Szolgálat szolgálat vezetője. Szenti Zoltánné hozzátette: az egyik feladatállomásnál a SINOSZ Országos Szövetsége fog egy tesztet kitöltetni a középiskolásokkal, persze csak azután, hogy válaszoltak néhány kérdésre, átadtak néhány információt, a siketekről és nagyothallókról. Ezáltal is közelebb lehet hozni a fiatalokhoz ezt a problémát – tette hozzá. Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese azt mondta: ez a vetélkedő akár egyfajta mérce is lehet arra, hogy mennyit is tud a jelenkori ifjúság az életmódbeli tényezőkről vagy akár az életmentésről.

– Azt tudjuk, hogy a Békéscsabán tanuló középiskolás korosztály közül mondjuk hetvenöt százaléka szokott alkoholt fogyasztani, körülbelül egyharmada dohányzik és tizenöt húsz százaléka kipróbált már valamilyen kábítószert. Ugyanakkor húsz százalékuk nem tartja jónak az egészségi állapotát és negyven százalékuk nem sportol. Ezért még rengeteg teendője van a döntéshozóknak és azoknak akik főállásban dolgoznak ezen a területen. De a legtöbb dolga mindenkinek saját magának van, ezért gondolom, hogy ez egy remek program. Ez a sok tizenéves fiatal tényleg fontosnak tarja az egészségét és biztos rengeteg tudást hazavisz a mai napról – mondta Herczeg Tamás.

A „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedő húsz éves múltra tekint vissza és már országosan is ismert és elismert lett. A szervezők szerint ami ennél is nagyobb büszkeség, az a diákok lelkesedése, ami abból is jól lemérhető, hogy már hetekkel a program kezdete előtt érdeklődtek és izgalommal várták a feladatokat.

FEL