Pilótákat veszélyeztetett a lézerező férfi

2020. január 22. 18:41 | D. Nagy Bence

Bíróság elé állt az a békési férfi, aki a tavalyi évben lézeres vadriasztóval zavarta meg egy sétarepülő pilótáját. A Gyulai Törvényszék által elrendelt előkészítő tárgyaláson a vádlott nem ismerte el bűnösségét.

2019 márciusában az esti órákban egy tanulópilóta és oktatója egy kisgéppel közlekedett a Békéscsabai Repülőtér légterében, Békés határában. A vádiratban leírtak alapján a település külterületén található tanyáról, 22:00 óra körül lézerfényt irányítottak a repülőgép irányába, aminek következtében a tanulópilóta átmenetileg elvesztette éleslátását, ezért az oktató vette át az irányítást.

A pilóták és a szolgálatot teljesítő békéscsabai légiforgalmi irányító közötti rádiós kommunikációt követően, a repülőteret üzemeltető Békés Airport Kft. képviselője értesítette a rendőrséget, akik 22:30 perc körül a tanyához érkeztek. Mint később kiderült, az emeleten tartózkodó H. Csaba, állítása szerint vadriasztást végzett az esti órákban a lézeres irányzékkal, melyet a rendőrök ezután elkoboztak tőle.

Az eset szerdai délelőtti előkészítő tárgyalásán H. Csaba a közlekedés biztonsága elleni bűntett vádjával állt a bíróság elé. A vádirat ismertetése után a bírónő kérdésére válaszolva H. Csaba csak a lézer használatát ismerte el, a bűnösségét nem. A vádlott, elmondása szerint, az eszközt vadriasztás céljából vásárolta, és a jelzett időpontban is rendeltetésszerűen használta. H. Csaba elmondta, hogy a tanya tyúkállományát folyamatosa vadkárok érték, amelyet elsősorban rókák okoztak. 2019. március 20-ai estén a bűnjelként azonosított lézeres irányzékkal próbált elriasztani egy vadállatot, amelyet az épület emeleti szobájából észlelt. A vádlott kijelentette, kizárólag a föld felé irányította a lézerfényt, így a szándékos veszélyeztetés vádja – H. Csaba szerint – nem áll meg.

Mivel a tárgyalás során beismerő vallomás nem hangzott el a vádlott részéről, ezért az ügy februárban újabb tárgyalással folytatódik, ahol az ügyész a sértetteket, a tanúkat és az intézkedő rendőröket is meghallgatja.

 

 

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL