Pilot-tender a megújuló energiából előállított villamosenergia támogatására

2019. augusztus 13. 08:47 | behir

Várhatóan szeptemberben írják ki a megújuló energiaforrásból előállított villamosenergia-átvételi támogatási rendszerrel (METÁR) kapcsolatos pilot-tendert - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kiíráson összesen 1 milliárd forintra lehet majd pályázni.

A villamos energia előállításával foglalkozó jelentkezők két kategóriában adhatják be pályázatukat: a 0,3 megawattnál nagyobb, de 1 megawattnál kevesebb, illetve a legalább 1 megawattos és legfeljebb 20 megawattos teljesítményű kategóriában. Előbbi esetében összesen 333 millió, utóbbi esetében összesen 667 millió forintnyi támogatást lehet igényelni - olvasható a közleményben.

Ismertetik, a pályázatra kizárólag hazai telephelyen termelt villamos energia termelője nyerhet támogatást. Az értékelés során előnyt élveznek a barnamezős területeken zajló beruházások, amelyeknek a támogatás elnyerésétől számítva 3 éven belül kell megvalósulniuk.

A pilot-tender kiírását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal végzi, a pályázat megjelentetése 2019 szeptemberében várható, amelynek értelmében 2020 elején már megszülethetnek a nyertes pályázatokkal kapcsolatos döntések - írja közleményében az ITM.

A METÁR-rendszer lényege, hogy a megújuló energiák termelését egy meghatározott, támogatott és kiszámítható időre garantált módon veszik át.

Forrás: MTI

 

 

További programok »

FEL