Erősödött a pénzügyi tudatosság a lakosság körében

2021. január 31. 18:05 | behir.hu

Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index kutatásának legutóbbi felméréséből kiderült: egyre többen készítenek rövidebb vagy éppen hosszabb távra szóló pénzügyi tervet.

2020-ban felmérések igazolták, hogy egyre többen készítenek rövidebb vagy éppen hosszabb távra szóló pénzügyi tervet, az arányuk – a 2019-ben mérthez képest 4 százalékkal – 49 százalékra emelkedett.  A felmérés eredményei szerint a válaszadók többségének nem változott, harmaduknak azonban romlott az anyagi helyzete a járványhelyzet miatt. A 2019-es és a 2020-as felmérés eredményeinek összevetése ugyanakkor azt is jelzi, hogy a pénzügyi bizonytalanságok elleni védekezésben egyre többen választják hatékony megoldásként a tudatos tervezést.

–  Az újév jellemzően a fogadalmak, a nagy elhatározások időszaka, ami jó alkalmat kínál arra, hogy új célokat tűzzünk ki magunk elé, és a lehetőségeinket pontosan felmérve megtervezzük az elérésükhöz vezető utat. Így van ez a pénzügyekben is, ahol a következő lépés a megfelelő eszközök kiválasztása, a tervek megvalósításának elindítása. A felmérés alapján azt látjuk, hogy sokan nem hosszú távra terveznek (96 százalék), pedig a siker titka pontosan ez lenne” – fogalmazott Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság vezetője.

A kutatás tavalyi és tavaly előtti ereményeiből kiderült, egyaránt 4-4 százalékkal nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik pénzügyi számításokat, terveket készítenek a várható bevételekről és a kiadásokról önmaguk vagy a családjuk számára.

Csakhogy az eredmények azt is megmutatják, hogy minél hosszabb a tervezésbe bevont időszak, annál inkább mérséklődik a tervezési hajlandóság. Egy hónapra a megkérdezettek 45, egy évre a 24, öt-tíz évre a 8 százaléka gondolkodik előre. Ennél is hosszabb időtávra, évtizedekre pedig 100-ból mindössze 4-en terveznek tudatosan.

 

Forrás: VG

 

Itthon

Már érkeznek az sms-ek a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi oltásról

Az oltási tervnek megfelelően a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása, több mint 395 ezer oltására van lehetőség a háziorvosokhoz kiszállított Sinopharm, Moderna és a kórházi oltópontokra kiszállított Pfizer-vakcinákkal. Ezzel párhuzamosan a folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.
2021. március 4. 18:13
FEL