Péntekig kérhetik névjegyzékbe vételüket az uniós polgárok

2024. május 22. 10:13 | behir.hu

Pénteken 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.  

A június 9-ei EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 137 ezer európai uniós állampolgár választójogát hazája helyett Magyarországon is gyakorolhatja az EP-választáson, ehhez az szükséges, hogy regisztráljanak a magyarországi központi névjegyzékbe.

A kérelmeket elektronikus úton a www.valasztas.hu oldalon lehet benyújtani, valamint a magyarorszag.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján pedig bármely helyi választási irodában benyújtható a kérelem. A kérelem szóban is előterjeszthető, de kézbesítési meghatalmazott útján történő benyújtásához mindenképpen szükséges a megfelelő nyomtatvány kitöltése. A kérelmek benyújtására pénteken, május 24-én 16 óráig van lehetőség.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint szerda reggelig több mint 4300 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. A legutóbbi, 2019. évi EP-választás előtt 113 ezer felhívást küldött ki az NVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 3390-en vetették fel magukat a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vételt követően az európai uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 30-áig kérheti a törlését.

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL