Partifecske költőtelep épül a Körösvölgyi Állatparkban

2021. április 12. 10:12 | behir

A Körösvölgyi Állatpark átmenti zárva tartása alatt rendszeresen állatparki híradóval jelentkezünk, hogy történéseinkről senki ne maradjon le ezen időszak alatt sem.

Az állatparkban kialakított mesterséges tó mellett egy olyan méretes halom készül, amely alkalmas fészkelő helyül szolgálhat hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske számára. A partifecske leginkább folyó menti partfalak, leomlott lösz- és homokfalak fészkelője, de emberi tevékenységhez közeli helyeken, homokbányákban, különféle építkezések során keletkezett frissen ásott föld falakban is szívesen költ, ha megfelelő minőségű helyet talál magának. Telepes fészkelő. Sokszor több száz, de akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakíthat. Táplálékát a levegőben szerzi, leginkább apró hártyásszárnyú rovarokkal, szúnyogokkal, levéltetvekkel, legyekkel, kérészekkel táplálkozik.

 

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/ Bencsik Antal Zsolt

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/ Bencsik Antal Zsolt

 

A függőleges fal omladékokba fészeküregeit maga vájja, melyet először a hím kezd építeni, majd a tojó is bekapcsolódik. A fiókák ezekben a ragadozóktól védett fészeküregekben kelnek ki, gyakorta úgy időzítve, hogy az, az egyik kedvelt táplálék időszaki megjelenésével, a kérészrajzással szinkronban legyen.   

 

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/ Bencsik Antal Zsolt

 

A partifecskék költésre alkalmas élőhelyei egyre fogyatkoznak, ezért nem árt az emberi odafigyelés és segítség számukra. Az állatparkban létrehozott domb délnyugati oldalán lépcsőszerűen két függőleges falfront készül. Annak érdekében, hogy a partifecske szem számára vonzóbb legyen a potenciális fészkelőhely, néhány mesterségesen fúrt üreget is kialakítottak a falakon.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
2021. május 18. 19:29
FEL