Parlagi sasfiókákat gyűrűztek a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

2019. július 1. 07:51 | behir.hu

Tizenkét parlagi sasfióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai nyolc fészket jelöltek ki arra, hogy a bennük lévő fiókákat gyűrűvel lássák el. Június 21-én hajnalban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival együtt indultak útnak, hogy végrehajtsák a feladatot.
 

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park, Szegedi Fruzsina

Végül csak hat fészekben tudtak gyűrűzni, mivel az egyikben nem volt költés, az utolsóhoz pedig az időközben kitört vihar miatt nem tudtak felmenni.

 
Mind a hat fészekben volt költés, a fiókák egészségesek, jól fejlettek. Két fészekben egy, kettőben kettő, végül kettőben három fiókát találtak, az átlag fiókaszám tehát kettő volt. A fiatal madarak már kifejlődtek akkorára, hogy csüdjükről nem jön le a gyűrű, s később sem lesz szoros, azaz nem zavarja majd őket.
 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen végzett jelölés során minden fióka bal lábára egy ornitológiai fémgyűrű, jobb lábára pedig egy háromjegyű kódot tartalmazó színes jelölőgyűrű került, melynek adatai egy távcső, vagy teleszkóp segítségével nagy távolságból is jól leolvashatók.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban gyakran bukkannak fel jelölőgyűrűs parlagi sasok, olyanok, amelyeket korábban itt gyűrűztek, s olyanok is, amelyeket az ország más nemzeti parkjaiban jelöltek meg.
 
A gyűrűzés alkalmával a fészkek körül tollmintákat is gyűjtöttek, melyekből genetikai vizsgálatok segítségével értékes adatokat nyerhetnek.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 
 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL