Parlagfű: aki nem irtja, büntetést kap

2016. augusztus 1. 08:40 | Varga Diána

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek a telkén parlagfüvet találnak. Tavaly volt olyan belterületi ingatlan az országban, amelynek tulajdonosa több mint 400 ezres bírságot kapott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal júliustól szabhat ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a gyomnövény pollenjére.

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést.  Külterületen a kormányhivatalok járási hivatalai ellenőrzik, fertőzöttek-e a földek. Ha találnak ilyen területet, a növényvédelmi hatóság folytatja le az eljárást. Békés megye nem tartozik a fertőzött megyék közé, ez elsősorban a mezőgazdaságnak köszönhető.

Burda Béla, a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatalának földügyi szakügyintézője kérdésünkre azt mondta: jó minőségű termőföldek vannak a megyében, éppen ezért a gazdálkodók érdekeltek a megfelelő hasznosításban, illetve megfelelő szaktudással is rendelkeznek. A kisebb parcellákon előfordulhat, hogy a szaktudás, esetleg a gépesítettség hiányában fellép a fertőzöttség - tudatta a szakember.

A településeken az önkormányzat felel azért, hogy a közterületeken, és az önkormányzati ingatlanokon parlagfű-mentesítést végezzen. Csiaki Tamás, a békéscsabai polgármesteri hivatal Városüzemeltetési Osztályának vezetője arról tájékoztatott: az önkormányzat legnagyobb feladata ebben az ügyben az, hogy az önkrományzati tulajdonú területeket - legyen az közterüet, ingtatlan, szántó vagy egyéb hasznosítású terület - a kaszálási munkálatokat elvégezze. Ez Békéscsaba esetében a szerződésbe bevont területek közel másfél millió négyzetmétert jelent. Hozzátette: nem jellemző, hogy kapnak bejelentéseket a parlagfű-fertőzöttség végett.

A magánházaknál és telkeknél a tulajdonos kötelessége, hogy meggátolja a parlagfű virágzását. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

FEL