Palkovics: "mindegy, ki fizeti a villanyszámlát"

2016. július 16. 07:38 | Varga Diána

Csupán technikai kérdés az, ki fizeti az iskolák villanyszámláját az oktatási államtitkár szerint. Palkovics László gyulai sajtótájékoztatóján azt mondta: mivel január 1 után az állam feladata lesz az oktatási intézmények költségeinek finanszírozása, ezért a tavalyihoz képest 91,5 milliárd forinttal növelték az állami fenntartó költségvetését. Az államtitkár hozzátette, hogy az új Európai uniós finanszírozási ciklusban fontos szerepet kap az oktatási infrastruktúra fejlesztése.

Most még a gyulai önkormányzat működteti az Implom József Általános Iskolát. A helyzet azonban nemsokára változik, jövő év elejétől ugyanis az állam átveszi a feladatot az ország összes önkormányzati fenntartásban lévő oktatási intézményei esetében.

– Az, hogy ezen túl az állam lesz a fenntartó és a működtető is, az semmiféle fennakadást nem okozhat, egyszerűsíti a helyzetet, ugyanakkor mivel az épületek tulajdonosa továbbra is Gyula önkormányzata, mi továbbra is elkötelezett az oktatási intézményeink fejlesztésese iránt – mondta Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

A kormány és az önkormányzat számára az a legfontosabb, hogy a gyerekek semmit ne vegyenek észre az átmenetből.

Idén az állami fenntartó költségvetését 91,5 milliárd forinttal növelte az állam a 2016-os költségvetésben, jövőre pedig 130 milliárddal többet bocsájt a köznevelési intézmények rendszerére – hangsúlyozta az oktatási államtitkár. Palkovics László kitért arra az új 58 tankerületi központra, amely a KLIK szerepét veszi át. Mint mondta, arra törekednek, hogy helyben dőljenek el a vidéki iskolák ügyei, ne Budapesten. Arról is beszélt, hogy új ciklus indult az Európai uniós közösségi finanszírozásban, amit az oktatási infrastruktúrafejlesztésre fordítanak majd.

– Az épületek, az eszközök, mind a tartalmi fejlesztések, a nemzeti alaptanterv fejlesztése, pedagógus képzés, továbbképzés, ezeket ebből a közösségi finanszírozásból fogjuk állni. Azt a célt tűztük ki, hogy 2018-19-ben az új nemzeti alaptanterv már kerüljön bevezetésre. Minden részével együtt, nem csak az alaptantervet, hanem a módszertani részét is, én azt hiszem, hogy ezek elegendő forrást biztosítanak arra, hogy ezt jól meg tudjuk oldani – ismertette Palkovics László oktatási államtitkár.

A sajtótájékoztatón kitértek a gyulai és a békéscsabai felsőoktatás helyzetére is, erről azt mondták, folynak a tárgyalások a csökkenő hallgatói létszám kompenzálásáról és az oktatás fejlesztésének lehetőségeiről.

FEL