Két napon át a pálinka kerül a középpontba a Csabagyöngyében

2022. február 26. 13:50 | Szabó Judit

A pálinkával kapcsolatos programsorozatot rendeznek a hétvégén Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményt a Csabai Pálinka Klub megalakulásának 10. évfordulója alkalmából hozták létre.

Közel hétszáz éves története van a magyar pálinkának, amely olyan örökséget hagyott ránk, amelyet több generáción át őrzünk – hangzott el a program szombati napján.

– Szeretnénk megtanítani az embereket arra, hogy hogyan is kell jó pálinkát főzni. Száz százalékosan érett gyümölcsből, megfelelő erjesztési technológiával, jó cefrekészítéssel – mondta el Fabulya Attila, a közösség szakmai vezetője. A szakember hozzátette, hogy a klubnak megközelítőleg 70 tagja van a megye számos településéről, akik Békéscsaba mellett Gyuláról, Békésről, Medgyesegyházáról és Gyomaendrődről származnak.

A szombati rendezvényen mind az öt Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzde bemutatja díjnyertes termékeit. Koraeste itt hirdetik ki a 10. Békés megyei házipálinka verseny eredményét is, melyre 203 párlat érkezett. A kilenc főből álló szakmai zsűrigárda egy 20 pontos rendszerben bírálta a versenyre beérkezett gyümölcspárlatokat.

 

Fotó: behir.hu

A nap folyamán Magyarország legkomolyabb, legelismertebb szakemberei tartanak előadásokat. Emellett az érdeklődők megnézhetik és megkóstolhatják a díjnyertes termékek bármelyikét és egy egylépcsős lepárlóberendezést is megtekinthetnek. A földszinten krediteket lehet vásárolni, melyeket a kulturális központ első emeletén lévő kiállítóteremben tudnak beváltani.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy amikor 10 éve megalapították a klubot, még csak néhány tagot számláltak, mára egyre többen vannak, akik a párlatok megfelelő szakmai színvonalára ügyelnek.

Galéria

A rendezvény célja elsősorban a pálinka népszerűsítése, de a célkitűzések között a szerepel a gyümölcstermesztés felfuttatása is. A két napos rendezvény ingyenes minden érdeklődő számára, de védettségi igazolványhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL