Ötödjére találkozott Gyulán a japán és a magyar kultúra

2023. szeptember 9. 17:18 | Hidvégi Dávid

A japán kultúrát ismerhették meg szombaton az érdeklődők a Gyulai Vigadóban tartott japán napon. Az eseményt immáron ötödik alkalommal rendezték meg a városban, idén Hirosima városa adta a rendezvény tematikáját.

Gyula város polgármestere köszöntő beszédében arról beszélt, rengeteget tanulhatunk akkkor, ha olyan ősi tradíciókkal és hatalmas tudással teli kultúrába nyerünk bepillantást, mint amilyen a felkelő nap országáé. Görgényi Ernő hozzátette: a már ötödik alkalommal megrendezett japán nap is azt bizonyítja, hogy a gyulaiak kiemelt figyelemmel fordulnak a japán kultúra felé. Hangsúlyozta: az idei év középpontjában Hirosima áll, a japán település pedig világszerte ismert szimbóluma a háború értelmetlen pusztításának.

Japán magyarországi nagykövete, aki immáron harmadjára látogatott el a fürdővárosba köszöntőjében kiemelte: az eseménynek köszönhetően az érdeklődők jobban megismerhették a japán kultúrát. Hozzátette: Magyarország és Japán 150 éve ápol egymással diplomáciai kapcsolatot, az ilyen kulturális eseményeken keresztül pedig tovább mélyül a megértés és a barátság a két ország között.

– Az utóbbi három évben szerencsém volt megismerni sok magyar embert, s mindig szívmelengető látni, hogy a magyarok mennyi lelkesedést mutatnak a kultúránk iránt. Ennek gyönyörű példája a mai nap megszervezése is vagy az autentikus japán kert, ami szintén Gyulán nyílt meg. Emellett a japán diákokat is mélyen érdekli a magyar kultúra – mondta beszédében Otaka Masato.

Többek között a japán írásmóddal is megismerkedhettek az érdeklődők szombaton Gyulán. A japánok többsége fentről lefelé ír, de a vízszintes írás is elfogadott az országban. Ezen kívül a Gyulai Vígadó előterében japán öltözeteket és papírból készített hadihajókat is kiállítottak. Akinek pedig volt kedve, az japán jellegzetes ételeit is megkóstolhatta. Az esemény főszervezője, Hankó Ferenc egy hirosimai útja során tervezte el felhalmozódó élményeit a későbbiekben megosztja az érdeklődők számára.

– A hirosimaiak szép környezetben élnek, nagyon békés emberek. Teltek múltak az évek, sok előadáson és fesztiválon vagyunk túl. Tavaly ősszel született meg az ötlet, hogy legyen egy tematikus japán nap sorozat, melynek első állomása Hirosima – hangsúlyozta kérdésünkre a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület elnöke.

A következő évben a tokiói Magyar Kulturális Központ megkeresése után a Tokióban magyar napot rendeznek, ezzel párhuzamosan pedig Gyulán is megtartják a japán napot, a két rendezvényt pedig a szervezők online összekötik.

Galéria

További programok »

FEL