Öt autót daraboltak a tűzoltók Gyulán

2016. július 27. 14:39 | Fekete Kata

Öt autót daraboltak fel ma Gyulán. Nem tömegbaleset miatt kellett munkába állni a tűzoltóknak, csak mentési gyakorlaton vettek részt. Ez a program abban segít, hogy éles helyzetben hezitálás nélkül menthessék ki a sérültet a roncsból úgy, hogy a szakemberek se sérüljenek meg.


Háromnapos műszaki mentési gyakorlaton vesznek részt a békéscsabai és gyulai hivatásos tűzoltók, a mezőberényi katasztrófavédelmi szakemberek, illetve a sarkadi önkéntes tűzoltók Gyula határában hétfőtől szerdáig. A programon 30 autót darabolnak fel, hogy kellő gyakorlatot szerezzen a 28 tűzoltó. Élesben ugyanis nincs idő hezitálni, azonnal cselekedni kell. Igaz, mint Zanócz István tűzoltó alezredes, a Gyulai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka elmondta, amikor egy autót szét kell darabolni, nem a gyorsaság, hanem a pontosság számít. Ugyanis nemcsak a roncsba szorult sérültet, hanem a tűzoltóknak a saját épségüket is óvniuk kell. Ha például nem nyílt ki a balesetkor a légzsák, az mentés közben okozhat bajt. 
 - A szolgálatparancsnok, aki a helyszínre kiérkezik, felméri, milyen jellegű sérülése van az autónak, illetve a bent lévőnek és ennek függvényében dönt arról, hogy hogyan és miképp kezdi meg a beavatkozást, milyen eszközöket hasznbál - mondta a parnacsnok. A tűzoltóknak számos gépük van, akad olyan, amivel a biztonsági övet tudják átvágni, de olyan is, amit üvegfűrészelésre találtak ki, de olyan is létezik, amivel alá tudják támasztani a roncsot.

A tűzoltók évek óta a gyulai Car Pótlás telepen gyakorolnak, a cég minden esztendőben felajánl roncsokat. A gyakorlat éppen ezért sík, biztonságos terepen zajlott, ahol volt idő elemezni, megbeszélni a technikát. A való életben azonban gyakran árokparton, csúszós utakon, rossz látási viszonyok között teljesítenek szolgálatot a lánglovagok.

Balázs Anett-Fekete Kata

FEL