Az ősz a sütőtök szezonja, ahogy a dísztöké is

2019. október 26. 10:44 | Szilágyi Viktória

A sütőtökből számos kiváló étel készíthető, azonban nagyon vigyázni kell a kiválasztásakor. A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. A dekorációs célt szolgáló dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, fogyasztások kellemetlen tüneteket okozhatnak, azonban a kereskedők nem mindig tájékoztatják kellően a vásárlókat.

A sütőtök kedvező élettani hatásai már régóta ismertek. Az olcsón beszerezhető zöldséget nemcsak sütve érdemes fogyasztani, akár leveseket, desszerteket, köreteket is készíthetünk belőle. A sütőtököt szeptembertől januárig tartó szezonjában érdemes minél többször az asztalra tenni valamilyen formában, hiszen vitaminokban rendkívül gazgdag; kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően.

 

A sütőtök jelentős gyógyhatással bír

 


Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladásés egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti asztmarohamokat.

 

Fotó: Gyulai Hírlap/ Súr Enikő

 

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Nem csak a sütőtök veszi elejét a megbetegedéseknek, vétek lenne kidobni magját, hiszen a tökmag is gyógyító hatással bír. Vértisztító hatása miatt aköszvénykitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását. Férgesedés ellen évszázadok óta használják.- írja a HáziPatika.com. 

 

Nem minden tökféle ehető

 

2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívta az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy a tökféléket különítsék el a dísztököktől, tájékoztatásuk szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak, hogy a halloweenre használt dísztök mérgező (kukurbitacinokat tartalmaz). Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma, és az esetek száma évről évre nő. Fogyasztásuk már kis mennyiségben is akár komoly, kellemetlen tüneteket okozhatnak: hányást, hasmenést, gyomosrgörcsöt, kiszáradást. 

A megbetegedések száma az eddigi időszakban összefüggésbe hozható a közelégő halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.


(Forrás: Pixabay)

A Nébih – a vásárlók egészségének megóvása érdekében – felhívja az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét az alábbi megelőző intézkedésekre:

  • Az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől.
  • A nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.

Ugyanakkor fontos a felelős vásárlói magatartás is! A Nébih kéri a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg! A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.

További programok »

FEL