Országszerte karácsonyi razziába kezdett az adóhatóság

2019. december 9. 13:22 | behir

Szinte minden megyében karácsonyi ellenőrzés-sorozatot indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A legtöbb helyen a fenyő-, a karácsonyfadísz- és a szaloncukorárusokat vizsgálja a hatóság, de néhol a játékboltokat, a hús- és a halkereskedőket, illetve a webáruházakat is ellenőrzik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) már december elején megkezdte országos karácsonyi razziá­ját – írta meg a Magyar Nemzet. A szervezet most nyilvánosságra hozott friss ellenőrzési terve szerint decemberben szinte minden megyében kiemelt figyelmet fordítanak a karácsonyi kellékeket, az adventi szezon jellemző termékeit kínáló gazdasági szereplők működésének átvizsgálására. Jelentős hatósági érdeklődésre számíthatnak például a fenyőfa-kereskedők, akárcsak a karácsonyfadíszeket és a szaloncukrot áruló vállalkozások. Mellettük a játék- és ajándékboltok, a hentesek és a halasok, az illatszert értékesítő vállalkozások készülhetnek fel a NAV érdeklődésére, de a vendéglátóhelyek sem maradnak ki az akcióból. Egyes helyeken még a webáruházaknál is elképzelhetők ellenőrzések.

Lényeges az is, hogy az adóhivatal emberei minden szóba jöhető helyszínen felbukkanhatnak, így az adventi vásárok mellett a különböző kitelepüléseken, a boltokban és a bevásárlóközpontokban is tarthatnak vizsgálatokat. Egyes helyeken a hétvégékre sem állnak le az ellenőrzésekkel, miként más hatóságok bevonása sem kizárt. Ellenőrzéseiben a NAV elsősorban arra kíváncsi, hogy a gazdasági szereplők átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát. Emellett lényeges az online pénztárgépek megfelelő használata és az is, hogy minden alkalmazottat bejelentsenek a vállalkozások. A hatóság emberei sort keríthetnek forgalomszámlálásra, és a készpénzkészlet kérdése is előkerülhet az ellenőrzésekben.

Az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületen most közzétett tervekből a következő nagy ellenőrzéshullámra is következtetni lehet: az év vé­géig meghirdetett egyes megyei ak­ciókban már szerepel a pirotechnikai eszközök forgalmazóinak akkurátus átvizsgálása.

További programok »

Gazdaság

A panellakásokat lehet a leghamarabb eladni

Hiába növekedett negyedével a panellakások értékesítésének ideje, még mindig ez az ingatlantípus értékesíthető a leggyorsabban: országos átlagban 88 nap alatt kelnek el az ilyen típusú lakások. A családi házak eladói fél évnél hosszabb idő után találnak vevőt, derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből.
16:21
FEL