Országosan is összekötnék hazánk térfigyelő kameráit

2018. október 23. 18:53 | behir.hu

Előbb Budapesten, majd országosan egy hálózatba rendeznék a térfigyelő kamerák felvételeit egy új törvényjavaslat szerint.

A Népszava cikke szerint a törvényjavaslatot Pintér Sándor nyújtotta be, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit.

A jelenleg működő térfigyelő kamerák ma nem alkotnak egységes hálózatot, nem figyeli őket élő ember, sok helyen pedig három nap után törlik a felvételeket. Ezen változtatna tehát a belügyminiszter az általa benyújtott, „egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslattal. A törvény megszavazása esetén létrejönne egy közös, központi tárhely, ahol a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái mellett a BKK járműveinek kamerái, a BKK mint közútkezelő kamerái, a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők, a Magyar Közút kamerái, továbbá a bankok biztonsági kamerái is befutnának.

A felvételek legalább 30 napig a központi tárhelyen maradnának, és ezeket a törvény által megszabott rendben le lehet kérni. Ezek közt olyan pontok is vannak, mint a „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából” vagy „nemzetbiztonsági feladatok ellátása céljából”. A törvénymódosítás emellett felhatalmazza például a közlekedésszervezőt (Budapesten ez a BKK-t jelenti), hogy a bliccelő utasokról személyes adatokat, címet, igazolványszámot igényeljen a nyilvántartásból. Bár ehhez nyilván szükség lenne arcfelismerő rendszerre is. De a bliccelőket azonosíthatják is a kamerafelvételek alapján, így hiába futnak el, a büntetés utoléri őket.

Ezen kívül még egy eljárás szerepel a javaslatban, mégpedig a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűrésére. Ez utóbbi úgy működne, hogy a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer kamerái összevetnék a jármű rendszámát a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel. Ha pedig szabályszegést észlelnek, jelzést küldenek a közúti ellenőrnek, aki megállíthatja a járművet.

A lap cikke szerint ha a törvényt elfogadják, a mindenfelé működő kamerák egyetlen rendszerré állnak össze. Erre első körben Budapesten kerülhet sor, de utána országosan is.

 

Forrás: HVG

 

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL