Orchideák: A madársisakok mellett a békakonty is megjelent a Kígyósi-pusztán

2019. május 17. 06:34 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén a fehér és a kardos madársisak mellett egy új orchideafaj, a tojásdad békakonty első példánya is előkerült.

A Gyula határában fekvő Szabadkai-erdőben májusban kibontják virágaikat az orchideák. Itt eddig két orchideafaj – a fehér és a kardos madársisak – jelenlétéről volt tudomása a nemzeti parknak, idén azonban találtak egy tő tojásdad békakontyot is. Ez a növény a nemzeti park működési területén is meglehetősen ritka, a védett területeken pedig ez az első megkerült egyed.
 

Békakonty (fotó: Boldog Gusztáv)

Földünkön mintegy 25 ezer orchideafaj él. A virágüzletekből a díszes, látványos virágú orchideákat ismerjük, a Magyarországon honos orchideák azonban ezeknél jóval szerényebb kinézetűek. A madársisakok apró, fehér virágaikkal díszítik a májusi, júniusi erdő alját, a békakonty zöldes, sárgászöldes virágai azonban nem igazán keltik fel a természetjárók figyelmét. Ezt a növényt inkább az átellenesen álló, jellegzetes, tojás alakú leveleiről tudjuk beazonosítani.

 

Mindhárom faj inkább a dombvidéken, alacsonyabb hegyvidéken honos, alföldi megjelenésük ritkának mondható, bár szerény megjelenésük miatt még több helyen is lehetnek. Megbúvó természetüket, rejtett életüket az is jellemzi, hogy az időjárás függvényében nem minden évben egyforma intenzitással hajtanak, előfordulhatnak évek, amikor a virágzás teljesen el is marad.

Kardos madársisak (fotó: Boldog Gusztáv)

Az egyedfejlődésükre jellemző, hogy a földre hullott magok évekig fejlődnek a talajban. Gyakran csak 6-8 éves korukban jelennek meg a felszínen, de ezt követően is éveket kell várni az első virágzásra. Ennek a lassú fejlődésmenetnek köszönhető, hogy a két nálunk található madársisak-faj átlagos élettartama 25 év körülire, míg a békakontyé akár 40-70 évre is tehető.

 
A békakonty már virágzik, a madársisakok virágzása azonban csak most kezdődik és várhatóan még 2-3 hétig eltart. A fehér és a kardos madársisak állománya több száz egyedre tehető, de ez a tömeg nem jelent látványos virágszőnyeget az erdő alján, minden egyes tő felfedezése, megtalálása komoly keresést, kutatást igényel.
 
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

Életmód

Hátrányos helyzetű gyerekek vették birtokba az "Át-Járás Tábort"

Hatodik alkalommal rendezték meg az "Át-Járás Tábort" a gyulai Gellény Birtokon. A tábor első három hetében rendészeti ügyintéző szakos hallgatók vettek részt a programokon, július 13-tól azonban a hátrányos helyzetű gyerek előtt nyílt meg a lehetőség a kikapcsolódásra.
2020. július 13. 15:55
FEL